Властта никога не чете. Този неоспорим факт се доказа с

...
Властта никога не чете. Този неоспорим факт се доказа с
Коментари Харесай

Ще има ли оставки заради Търговския регистър?

Властта в никакъв случай не чете. Този безспорен факт се потвърди с фиаското с Търговския указател през последните дни.

Преди близо седем години в. "БАНКЕРЪ " разгласява материал под главата със заглавие "Търговският указател пред режисиран срив " . Още тогава предупредихме: "Срив в Търговския указател може да залее правосъдната ни система със стотици каузи, заведени от пострадали от чиновническо безхаберие (или пък не тъкмо безхаберие). Това не е следващата апокалиптична картина от съвремието, родена в болен мозък, а действителна заплаха, пред която е изправена електронната система на Агенцията по вписвания. Сегашната изпълнителна директорка на Агенцията Виолета Николова от дълго време е осведомена за риска, само че не се вижда да е направено нещо да се предотврати този резултат ". Така стартира текстът във в. "БАНКЕРЪ ", написан в края на ноември 2011 година.

И предупредихме, че "Специалисти от организацията са уведомили Николова, че съгласно външни организации, ангажирани с гарантиране на сигурността на системите, не е построена система за спиране на нерегламентирания достъп до регистъра на разнообразни равнища (Change Management System), което съставлява гаранция за сполучливото осъществяване на миграция на база данни и нейното стабилизиране, както и гаранция за сполучливото действие на Oracle лицензите при тяхната доставка ".

Оказа се, че сме били неприятни пророци.

В петък министър председателят Бойко Борисов организира среща с правосъдния министър Цецка Цачева, осведомиха от държавната пресслужба, без да уточнят дали се е коментирала обстановката с регистъра или проблемите с интернет страница на ведомството, ръководено от някогашната парламентарна шефка. Но Борисов загатна за уволнения поради рецесията с Търговския указател, който в продължение на съвсем седмица бе блокиран. "Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател. Нека да преодолеем рецесията, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще създадем промени ", съобщи министър-председателят в четвъртък (16 август), до момента в който беше на обиколка в Шумен.

Той означи също, че значително пари и вложения са направени там и че "на тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, само че когато има рецесия, не се пипа ". Иначе Борисов беше безапелационен, че няма по какъв начин да изчезне информация от регистъра.

Ден по-рано, на 15 август, Българска социалистическа партия изиска оставките на министъра на правораздаването Цецка Цачева и на шефа на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова поради невиждания срив на Търговския указател и основаните проблеми на бизнеса и жителите. Заместник-председателят на лявата парламентарна група Крум Зарков настоя те да понесат отговорност за рецесията и "да изоставен постовете си неотложно ". Той добави, че Българска социалистическа партия чака отговори на редица въпроси, само че не от тях. "Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова, в първите дни на Народното събрание това ще е съществена точка, която ще разискваме ", закани се социалистът.

По думите му директната отговорност за невижданата рецесия с един от най-важните електронни регистри е на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е позволила това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, тъй като тя е била осведомена с неадекватността на ръководството в организацията и не е взела никакви ограничения. Зарков разгласи, че Българска социалистическа партия разполага с отчет, адресиран до Цачева, който е формиран от Инспектората към отрасловото ѝ министерство. Според него най-малко от февруари насам министър Цачева е знаела, че Даскалова не извършва трудовите си отговорности по закон и не е подхванала никакви дейности за това. Крум Зарков сподели още, че не е надалеч от мисълта, че първичното подстрекателство за хакерска офанзива е имало за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този сензитивен указател.

На 16 август и водачът на АБВ Румен Петков изрече мнение, че би трябвало да се понесе отговорност за "катастрофата " с Търговския указател. По адрес на шефката на Агенцията по вписванията, той отсече: "Тази женица трябваше да си е отишла. "

Същия ден отстраняването на Зорница Даскалова от заеманата служба изиска и съпредседателят на "Демократична България " Христо Иванов, "защото не може хората, които са позволили това състояние на нещата... да не престават да са ангажирани с този развой ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР