Властта на Путин ще се пропука. Той вече не е

...
Властта на Путин ще се пропука. Той вече не е
Коментари Харесай

Властта на Путин ще се пропука

" Властта на Путин ще се пропука. Той към този момент не е първа младост и държавният уред ще стартира да търси опция. Обратното преброяване за измененията в Русия към този момент стартира ", сподели Михаил Ходорковски по време на GMF в Бон.

Това беше премиера освен за Global Media Forum (GMF), само че и за Бон: Михаил Ходорковски за първи път бе в града на Рейн. А повода бе присъединяване му в международната медийна конференция, проведена от Дойче Веле. В цялостната пленарна зала на някогашния Бундестаг критикът на Кремъл и някогашен петролен милиардер приказва за нужните политически промени в Русия, за медийните триумфи на Кремъл и за клатушкащата се, съгласно него, власт на президента Владимир Путин.

" Аз към момента съм Михаил Ходорковски и се надявам да си остана същият ", сподели 53-годишният руснак в отговор на въпроса по какъв начин вижда себе си в качеството на " най-известния бивш пандизчия на Русия, в случай че не и не Путин ". И това беше един от дребното моменти, в които той се усмихна.

Интерпол отхвърли настояването на Русия да разгласи Ходорковски за интернационално търсене

Михаил Ходорковски бе смятан за най-богатия човек в Русия, преди през 2003 година да бъде задържан и по-късно два пъти наказан. Той лежа 10 години в пандиза и бе освободен изненадващо през 2013 година. Ходорковски се дефинира като " жертва на съветското правораздаване " и признава, че след времето, прекарано зад решетките, е изгубил интереса си към бизнеса. От 2013 насам Ходорковски живее на Запад и поддържа придвижването си " Открита Русия ".

" Заедно с сътрудниците се пробвам да оказа помощ на моята страна да се завърне към демократичния път ", споделя някогашният милиардер и по този начин разказва дилемите си като опозиционер. Ходорковски няма упоритостта да става президент.

Как отговори Путин на въпроса приготвя ли собствен правоприемник?

Как да се промени Русия?

А какво го кара да работи през днешния ден? Патриотизмът или жаждата за възмездие? На този въпрос, заложен от основния редактор на съветския отдел на Дойче Веле Инго Мантойфел, Ходорковски отвърна: " По-рано бих споделил национализъм. Но в днешна Русия тази дума е изгубила смисъла си. Аз желая да мога да се гордея с Русия. Затова обаче страната се нуждае от промени. "

Какво разкрива Путин в поредност от изявленията пред Оливър Стоун?

По време на присъединяване си в Global Media Forum Ходорковски многократно повтори думите " промяна на системата ". Според него, сегашната система в Русия е " властническа ". И с цел да стане демократична, би трябвало да бъде сбъднат преход от президентска към парламентарна народна власт. Този преход, казва Ходорковски, би трябвало да се реализира на два стадия. " Първоначално би трябвало да се премине към президентско-парламентарна система, а по-късно напълно към парламентарна народна власт ", споделя той. Русия има потребност от мощно държавно управление и без значение правораздаване. Според Ходорковски, смяната би трябвало да бъде осъществена " по опция нежно " и да стартира от горната страна, т.е. от кремълското управление. Сегашният президент Путин не трябва да се кандидатира за изборите през 2018 година, а да назове приемника си, който ще реализира нужните политически промени, счита той. Вероятно обаче този сюжет е само част от фантазиите му, както подчерта самият Ходорковски. Той би се радвал също по този начин, в случай че след победа през 2018 година Путин подаде оставка по средата на новия си (четвърти) мандат и предаде властта на своя правоприемник. " Но това също са мечти ", добави критикът на Кремъл. Вероятно, съгласно него, по-реалистичен би бил сценарият за насилствена промяна на властта изпод - с улични митинги, макар че Ходорковски не употребява тъкмо тази формулировка.

Путин не е Русия

Бившият петролен милиардер счита за своя съществена задача да покаже на руснаците, че опция на Путин може да има, макар че следените от страната медии " доста ефикасно " показват настоящия президент като единствения вид. По този мотив Ходорковски приветства последните митинги против корупцията в цяла Русия. Той обаче не загатна името на опозиоционния политик Алексей Навални, който ги провежда.

Радев насочи покана към Путин да посети България

Ходорковски прогнозира, че властта на Путин ще стартира да се пропуква. " Ще настъпи проблем с лоялността. Путин към този момент не е първа младост и не може да подсигурява на настоящия държавен уред, че ще остане негов доживотен покровител. Този държавен уред ще стартира да търси опция през идните години ", споделя Ходорковски. " Вече стартира противоположното преброяване за измененията, които могат да протекат доста остро ".

" Искрено се надявам, че нашите другари на Запад вършат разлика сред Кремъл и Русия, между Путин и съветския народ ", съобщи в умозаключение Ходорковски.  По тематиката Ходорковски - някогашният олигарх, в този момент най-известният пандизчия в Русия
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР