Властта на Путин ще се пропука. Той вече не е

...
Властта на Путин ще се пропука. Той вече не е
Коментари Харесай

Ходорковски: Вече се задава проблем с лоялността към Путин

Властта на Путин ще се пропука. Той към този момент не е първа младост и държавният уред ще стартира да търси опция. Обратното преброяване за измененията в Русия към този момент стартира, сподели Михаил Ходорковски по време на Global Media Forum (GMF) в Бон, споделя Роман Гончаренко от " Дойче веле ".

Това беше премиера освен за Global Media Forum (GMF), само че и за Бон: Михаил Ходорковски за първи път бе в града на Рейн. А повода бе присъединяване му в интернационалната медийна конференция, проведена от Дойче Веле. В цялостната пленарна зала на някогашния Бундестаг критикът на Кремъл и някогашен петролен милиардер приказва за нужните политически промени в Русия, за медийните триумфи на Кремъл и за клатушкащата се, съгласно него, власт на президента Владимир Путин. " Аз към момента съм Михаил Ходорковски и се надявам да си остана същият ", сподели 53-годишният руснак в отговор на въпроса по какъв начин вижда себе си в качеството на " най-известния някогашен пандизчия на Русия, в случай че не и не Путин ". И това беше един от дребното моменти, в които той се усмихна.

Михаил Ходорковски бе считан за най-богатия човек в Русия, преди през 2003 година да бъде задържан и по-късно два пъти наказан. Той лежа 10 години в пандиза и бе освободен изненадващо през 2013 година. Ходорковски се дефинира като " жертва на съветското правораздаване " и признава, че след времето, прекарано зад решетките, е изгубил интереса си към бизнеса. От 2013 насам Ходорковски живее на Запад и поддържа придвижването си " Открита Русия ". " Заедно с сътрудниците се пробвам да оказа помощ на моята страна да се завърне към демократичния път ", споделя някогашният милиардер и по този начин разказва дилемите си като опозиционер. Ходорковски няма упоритостта да става президент.

Как да се промени Русия?

А какво го кара да работи през днешния ден? Патриотизмът или жаждата за възмездие? На този въпрос, заложен от основния редактор на съветския отдел на Дойче Веле Инго Мантойфел, Ходорковски отвърна: " По-рано бих споделил национализъм. Но в днешна Русия тази дума е изгубила смисъла си. Аз желая да мога да се гордея с Русия. Затова обаче страната се нуждае от промени. "

По време на присъединяване си в Global Media Forum Ходорковски неведнъж повтори думите " промяна на системата ". Според него, сегашната система в Русия е " властническа ". И с цел да стане демократична, би трябвало да бъде сбъднат преход от президентска към парламентарна народна власт. Този преход, споделя Ходорковски, би трябвало да се реализира на два стадия. " Първоначално би трябвало да се премине към президентско-парламентарна система, а по-късно напълно към парламентарна народна власт ", споделя той. Русия има потребност от мощно държавно управление и без значение правораздаване.

Според Ходорковски, смяната би трябвало да бъде осъществена " по опция нежно " и да стартира от горната страна, т.е. от кремълското управление. Сегашният президент Путин не трябва да се кандидатира за изборите през 2018 година, а да назове приемника си, който ще реализира нужните политически промени, счита той. Вероятно обаче този сюжет е единствено част от фантазиите му, както акцентира самият Ходорковски.

Той би се радвал също по този начин, в случай че след победа през 2018 година Путин подаде оставка по средата на новия си (четвърти) мандат и съобщи властта на своя правоприемник. " Но това също са мечти ", добави критикът на Кремъл. Вероятно, съгласно него, по-реалистичен би бил сюжетът за насилствена промяна на властта изпод - с улични митинги, макар че Ходорковски не употребява тъкмо тази дефиниция.

Путин не е Русия

Бившият петролен милиардер счита за своя съществена задача да покаже на руснаците, че опция на Путин може да има, макар че следените от страната медии " доста ефикасно " показват настоящия президент като единствения вид. По този мотив Ходорковски приветства последните митинги против корупцията в цяла Русия. Той обаче не загатна името на опозиоционния политик Алексей Навални, който ги провежда.

Ходорковски предвижда, че властта на Путин ще стартира да се пропуква. " Ще настъпи проблем с лоялността. Путин към този момент не е първа младост и не може да подсигурява на настоящия държавен уред, че ще остане негов доживотен покровител. Този държавен уред ще стартира да търси опция през идните години ", споделя Ходорковски. " Вече стартира противоположното преброяване за измененията, които могат да протекат доста остро ".

" Искрено се надявам, че нашите другари на Запад вършат разлика сред Кремъл и Русия, сред Путин и съветския народ ", съобщи в умозаключение Ходорковски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР