Властта буквално разтури БФС часове след срамния мач България -

...
Властта буквално разтури БФС часове след срамния мач България -
Коментари Харесай

Премиерът подаде оставката на шефа на БФС

Властта безусловно разтури БФС часове след срамния мач България - Англия. В този дуел англичаните нанесоха най-тежката домакинска загуба на нашия отбор - 6:0, а страната ни се прочу по света с расистките подвиквания към английски играчи, което докара до светкавични последици. Но едно от най-важните събития - Министерство на вътрешните работи да намери футболните хулигани, не се случи до късно вечерта във вторник. Вътрешният министър Младен Маринов не направи изказване, както и прокуратурата. Предпоследните обществени изяви на спортни хулигани бяха на контрапротестите пред Съдебната палата в отбрана на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.

Веднага след мача по цялостен свят се надигна негативна медийна вълна срещу България. В апелите страната ни да бъде осъдена от европейската футболна асоциация (УЕФА) се включи персонално английският министър председател Борис Джонсън и реакцията тук не закъсня.  Министър Красен Кралев разгласи, че е бил извикан от премиера Бойко Борисов, който му наредил да приключи всевъзможни контакти, в това число и финансови, с БФС, в случай че президентът на футболния съюз Борислав Михайлов не подаде оставка.

После самият Борисов прикани Михайлов да напусне, като се закани да стартира финансова инспекция на футболната централа. " Не може страната да бъде обвързана с държанието на един човек ", съобщи министър председателят, като уточни, че не загубата е мотив за гнева му, а невижданата отрицателна медийна вълна против страната ни.

Първоначално в БФС неглижираха събитията, както нормално в последно време:  " Естествено, че няма да си подаде оставка (б.р. - Михайлов). Най-малкото по законите на УЕФА и ФИФА, на които БФС е член, страната няма право да изисква, да се меси във футбола ", разгласи пресдиректорът на футболния съюз Христо Запрянов и добави, че е планувано съвещание на Изпълкома на БФС в петък, след което щяло да има изказване на Михайлов.

Но единствено няколко часа по-късно мнението на президента на БФС се промени и той подаде желаната оставка. Тя ще бъде гласувана в петък от Изпълкома, само че от изявлението на официалния уебсайт проличава, че решението е дефинитивно: " След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо интернационално равнище господин Михайлов показва безапелационната си подготвеност да продължава да оказва помощ за развиването на българския футбол по всевъзможен метод. "

След още няколко часа повече от 30 чиновници на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) нахлуха в офисите на футболния съюз в столичния квартал " Бояна ". БНТ заяви, че цел на нахлуването са съдийската комисия и престъпни дейности на рефери. Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова сподели, че се проверява корупция.

Тази акция още повече сгъсти облаците над футбола в България, тъй като, както и общественото държавно искане на оставката на Михайлов, може да докара до две санкции. 

Първото наподобява неизбежно и ще бъде от УЕФА. Стандартно то трябва да бъде националният ни тим да играе един мач пред празни трибуни и да бъде платена санкция от 50 000 евро. Но поради невижданата медийна и политическа реакция по отношение на страната ни може да се стигне и до по-тежка санкция като изключване на България от идващите европейски квалификации. 

Другото наказване може да бъде наложено от международната централа ФИФА поради интервенция на страната в ръководството на футбола. Това няма да е казус - в противен случай, участието на БФС във ФИФА може да бъде замразено за известно време, както към този момент стана с федерациите на Пакистан, Сиера Леоне, Нигерия, Гана и други Въпросът е по какъв начин ще бъде тълкувано общественото искане за оставката на Борислав Михайлов от страна на премиера, както и влизането на ГДБОП в офисите на футболния съюз. В чл.19, алинея 1 на разпоредбите на ФИФА за статутите на футболните субекти от 2018 година написа, че “всяка асоциация членка би трябвало да управлява делата си без значение и без въздействие от трети страни ”. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР