Властите водят преговори с големи търговски вериги у нас за

...
Властите водят преговори с големи търговски вериги у нас за
Коментари Харесай

Властите преговарят с търговските вериги да продават хляб без печалба

Властите водят договаряния с огромни търговски вериги у нас за това да продават самун без да включват в цената му облага за самите себе си. Това сподели земеделският министър Румен Порожанов пред Нова телевизия.

Увеличението на хляба е с към 20-25% или с към 20-30 ст. за самун. Причината е повишаването на цената на пшеницата на международните тържища и повишаването на газа у нас. В Пловдив да вземем за пример цената на най-масовия самун се е повишила с 20-30 стотинки. Белият към този момент коства 1.10 ст., а преди десетина дни е продаван за 0.88 стотинки. Основните причини за скока на цената са по-високите изкупни цени на пшеницата и нарастването на минималната работна заплата, обясниха хлебопроизводителите.

„ Идеята в този момент е надценката да бъде единствено за покриване на брака и на разноските в самата верига. Засега получавам сходни уверения, тъй като самите вериги са регулатори на цените”, сподели Порожанов.

Той изясни, че и сиренето, и кашкавалът доближават до крайния консуматор с към 30% надценка. По този проблем също се водели диалози с търговците.

Очакваният рандеман на пшеница тази година е с към 15% по-нисък спрямо 2017 година, т.е. общо към 5.4 млн. тона. Интензивните превалявания през лятото са повода за влошеното качество на зърното, заяви Ася Гочева от Националната асоциация на хлебопроизводителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР