Властите във Венецуела ще привлекат под отговорност 7 депутати, които

...
Властите във Венецуела ще привлекат под отговорност 7 депутати, които
Коментари Харесай

Венецуела: опозиционни политици на съд заради опита за преврат

Властите във Венецуела ще привлекат под отговорност 7 депутати, които предходната седмица поддържаха несполучливия боен прелом, проведен от водача на опозицията Хуан Гуайдо.

Решението е взето от Върховния съд, който изиска депутатите да бъдат лишени от имунитет, с цел да стартира наказателно следствие против тях. Очаква се да им бъдат предявени обвинявания в „ държавна измяна, незаконен скрит план, бунт, узурпация на пълномощията, апели за бунт, неспазване на законите и разпалване на ненавист “.

По-рано стана известно, че ще бъдат отнети депутатските имунитети на всички тези представители на законодателната власт, които са взели участие в опита за прелом.

На 30 април венецуелската съпротива популяризира в обществените мрежи видео, записано на авиобаза „ Карлота “, в което Гуайдо декларира, че многочислени военни го поддържат. Скоро по-късно покрай авиобазата започнаха конфликти сред подкрепящите президента Николас Мадуро военни и тези от тях, които са минали на страната на опозицията.

На 1 май Гуайдо бе възнамерявал старт на финалната фаза от така наречен „ Операция Свобода “, задачата на която бе отстраняването от власт на президента Мадуро. Но опитът за прелом се провали. По-късно в изявление пред „ The Washington Post “ Гуайдо призна, че при подготовката за военния прелом са били позволени неточности, да вземем за пример, че е била надценена поддръжката на армията за опозицията. „ Може би ние се нуждаем от още повече бойци, от повече публични представители на режима, които биха желали да ни поддържат и да застанат на страната на конституцията. Мисля, че пропускът ни е явен “, споделя той пред американското издание.

Същевременно той отхвърля разновидността за военна интервенция на Съединени американски щати във вътрешните работи на Венецуела, само че и не конкретизира какви форми на интервенция биха били допустими.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР