Властите в Техеран официално обявиха смъртта на президента на страната

...
Властите в Техеран официално обявиха смъртта на президента на страната
Коментари Харесай

Техеран официално: Аятолах Раиси се възвиси, джихадисткото ни управление ще продължи

Властите в Техеран публично оповестиха гибелта на президента на страната Ебрахам Раиси, чийто хеликоптер претърпя злополука нощес. Освен гибелта на Раиси е доказана и кончината на външния министър Хосеин Амир Абдолахиан, предават международните организации.

Правителството заявява и че " благодарение на Всемогъщия Аллах и поддръжката на великодушния народ няма да има и най-малка вреда в джихадисткото ръководство на страната ".

Ето и текста на цялото изказване на държавното управление на Ислямска република Иран:

" В името на Аллах Милостивия и Милосърдния, държавното управление на Ислямска република Иран с дълбоки съболезнования по отношение на трагичната злополука на хеликоптера показва своите съболезнования на Имама на времето (дано се форсира неговото идване), великия водач на Ислямската гражданска война и благородния ирански народ във връзка възкачването на обичания и себеотрицателен президент аятолах Раиси, министъра на външните работи Хосеин Амир Абдолахиан, имама на петъчната молитва в Табриз Ал Хашеми и губернатора на Източен Азербайджан доктор Малек Рахмати, както и други присъстващи.

Уверяваме нашите правилни, благородни и скъпи хора, че пътят на славната работа и отдаденост, въодушевени от неуморния дух на аятолах Раиси, воин и чиновник на народа, правилен помощник на водача, ще продължи. С помощта на Всемогъщия Аллах и поддръжката на великодушния народ няма да има и най-малка вреда в джихадисткото ръководство на страната. "

Иранският вицепрезидент също Мохсен Мансури удостовери гибелта на президента Ебрахим Раиси при вчерашната хеликоптерна злополука.

" Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем ", написа Мансури в обява в обществената мрежа " Екс ", съпроводена от хаштаг, който се употребява за търсене на фотографии на Раиси. Текстът на известието самичък по себе си съставлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след уведомление за гибелта на непосредствен човек.

Междувременно иранските държавни медии и Иранският Червен полумесец също оповестиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, в това число Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, са починали при разбиването на машината в Северозападен Иран.

Тази заран формалната организация ИРНА разгласява фрагменти от дрон на отломките от вертолета, от който очевидно не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен скат в гориста околност. Според организацията президентът е летял с хеликоптер " Бел-212 " американско произвеждане.

ИРНА добави, че държавното управление ще се събере на изключително съвещание по отношение на гибелта на Раиси, само че няма данни за прецизен час, в който то ще се състои.

Според друга локална организация, Тасним, на място е почнала процедурата по разпознаването на телата на жертвите.

Раиси и Абдолахиан се връщаха от среща с президента на прилежащ Азербайджан Илхам Алиев, когато през вчерашния ден следобяд хеликоптерът им изчезна от радарите.

Шейсет и три годишният Раиси беше определен през 2021 година и откакто встъпи в служба, стегна нравствените закони, предприе репресии против антиправителствените митинги и възприе твърда линия във връзка с договарянията за нуклеарната стратегия.

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по въпросите на външната политика и нуклеарната стратегия, опита по-рано да успокои народа, че няма да има разстройства в работата на държавното управление и държавните органи.

Очаква се поста на Раиси краткотрайно да заеме първият вицепрезидент, 68-годишният Мохамад Мохбер, който е считан за непосредствен до Хаменей.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР