Властите в Танзания обявиха, че планират за построят лифт на

...
Властите в Танзания обявиха, че планират за построят лифт на
Коментари Харесай

Танзания обмисля да строи лифт на Килиманджаро

Властите в Танзания оповестиха, че възнамеряват за построят въжен превоз на най-високата планина в Африка - Килиманджаро, с цел да усилят посещаемостта на тази естествена забележителност.

Най-високата точка на изолирания вулканичен планиския масив е връх Ухуру (5895 м надморска височина) е изкачван годишно от по към 50 хиляди души. Прогнозата е, че лифтът ще усили посещаемостта и приходите с най-малко 50%, заяви " Ройтерс ".

Правителствен представител е уверил, че сега се организират изследвания от кое място да премине възможното трасе като се взимат под внимание както стопански и инженерни, по този начин и екологични причини. Анализира се и бизнеспланът, опциите за финансиране и евентуалните облаги. Интерес са декларирали две компании - едната е китайска, а другата - западна.

Фотогалерия: Пътят към Килиманджаро >

Проектът обаче възмути хората, заети с обслужването на планинарите - пешеходци - водачи, носачи, готвачи, които се притесняват за работните си места. Около 20 хиляди се прехранват от обслужването на туристи в този регион. По данни на асоциацията на носачите един пешеходен екскурзиант прекарва към седмица в региона на планинския масив.

Миналата година приходите на Танзания от туризъм са нарастнали със 7.13% до 2.4 милиарда $, а секторът е водещ за локалната стопанска система с към 25% в Брутният вътрешен продукт. Освен изкачването на Килиманджаро известни са сафари - туровете в националните паркове и морският туризъм.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР