Властите в Швеция забраниха събирания на повече от осем души

...
Властите в Швеция забраниха събирания на повече от осем души
Коментари Харесай

Шведски вирусолог: Стратегията ни се оказа пълен провал

 Властите в Швеция не разрешиха събирания на повече от осем души на едно място като част от ограниченията против втората вълна от ковид. Те включват още и защитни ограничения към домовете за възрастни хора и възбрана за продажба на алкохол в заведения за хранене и питейни заведения след 22.00 ч. Така страната стартира постепенно да изоставя ``шведския модел`` за битка против болестта, който изключваше въвеждането на карантина, оповестява вестник ``Вашингтон поуст``. 

" Това е явен сигнал за всеки у нас по отношение на ограниченията, които ще се ползват в бъдеще, " сподели министър-председателят на Швеция Стефан Льовен по време на конференция в понеделник. ``Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеката, не вечеряйте в ресоранти, не организираите празненства “, сподели той.

В петък Швеция записва съвсем 6000 нови случая на ковид в рамките дневно. Общият брой на инфекциите е близо 200 000 в страна с 10 милиона души. В столицата Стокхолм 1 на всеки 5 души е тестван позитивно, а формалният брой на позитивните случаи може да се окаже доста по-голям, в случай че се създадат повече проби. Хоспитализациите нарастват по-бързо в Швеция, в сравнение с в която и да е друга европейска страна, а смъртността на глава от популацията е няколко пъти по-висока от тази на прилежащите Финландия, Дания и Норвегия, предава " Sega ".

Шведският водещ епидемиолог Андерс Тегнел предвижда по-рано през годината, че до есента Швеция ще е натрупала по-високо равнище на имунитет от съседите си и че въздействието на втората вълна ``вероятно ще бъде много ниско “. Въпреки че Тегнел твърди, че ``стадният имунитет “ в никакъв случай не е бил цел за Швеция, той наподобява има вяра, че релативно леките ограничения в страната ще й оказват помощ да издържи най-лошото от пандемията в дълготраен проект.

" Досегашната тактиката на Швеция се оказва трагичен неуспех ", сподели пред Financial Times Лена Айнхорн, шведски вирусолог и ослепителен съперник на тактиката на Тенгел.

``Преди четири дни имахме осем пъти повече случаи на глава от популацията от Финландия и три и половина пъти повече от Норвегия ".

Тегнел обаче остава ненапълно неотстъпчив. " Не, ние ще продължим по този път ", сподели той в петък пред ``Ройтерс``. Той също по този начин съобщи, че държавните управления на други страни взимат образец от Швеция. ``Сега съвсем никой в Европа не затваря училищата``, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР