Властите в САЩ разследват компании, които се опитват да прокарват

...
Властите в САЩ разследват компании, които се опитват да прокарват
Коментари Харесай

Мръсната индустрия зад робо-телефоните

Властите в Съединени американски щати проверяват компании, които се пробват да прокарват подправени артикули или маркетингови схеми с заричане за огромни облаги, лъжливи здравни и финансови услуги

Телефонните измами не са събитие, познато единствено в България – мошеници мамят и наивните американци (снимка: CCO Public Domain)

Те са освен досадни – зад тях има цяла мръсна индустри я. Така FTC , Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати, разказва роботизираните телефонни позвънявания. Явлението „ робоколс ” (robocalls) е необятно публикувано и предмет на следствия от управляващите.

Миналата седмица FTC разгласи репресивни ограничения против робо-телефоните и разкри хора и организации, които стоят зад лавината от телефонни позвънявания към потребителите. Действията на Комисията са значими, тъй като вършат връзка сред  „ робоколс ”, които може да наподобяват като елементарна скука, и измамнически организации и противозаконни схеми за всеобщи телефонни позвънявания.

„ Имаме мощна стратегия за осъществяване на решенията, която цели да отбрани потребителите от злоупотреби ”, съобщи Иън Барлоу, координатор на програмата „ Do Not Call ” на FTC, представен от CNBC.

Най-новите дейности на Комисията са ориентирани против организации, които се пробват да прокарват подправени артикули или многостепенни маркетингови схеми, както и такива, които продават действителни артикули, само че нелегално.

Възможност за „ франчайз ”

В някои случаи „ робоколс ” се популяризират посредством стратегии, които наподобяват многостепенни маркетингови схеми, където създателите на бизнеса оферират пакети на „ членовете ”, с цел да подтикват бърз напредък.

В един от случаите организация, известна като „ 8 Figure Dream Lifestyle ”, „ Millionaire Mind ” и „ Online Entrepreneur Academy ”, подлъгва потребителите да купуват участия, с цел да получат достъп до „ франчайз-подобна опция ” и да продават „ потвърдения бизнес модел на организацията ”. Членовете заплащат сред $2 395 и $22 495, с цел да се причислят към програмата, с обещанието, че може да завоюват от $5000 до $10 000 през първите две седмици, последвани от сходни огромни суми.

Основател на организацията се хвали, че е спечелил 6,5 милиона $ от „ проекта ”, въпреки че не е ясно какъв брой създатели са съумели да завоюват. В допълнение към образованието и оперативната помощ, организациите дават на членовете електронни, текстови и обществени маркетингови пакети.

Измами със здравни услуги

В различен случай, компанията Redwood Scientific продава разтварящи се ленти за уста, които „ лекуват всичко ” – от пушене до затлъстяване и полово показване. Телефонните пропагандатори се пробват да включат автоматизирано жертвите в абонаментни проекти за лентите. Делото по този случай е завършило и ответниците са виновни повече да не се занимават със здравни измами

Компания, наречена Lifewatch, път изпраща повиквания до потребителите, които наподобяват сякаш идват от познати номера или номера с кода на същата област. Групата продава „ безвъзмездна ” система за здравно предизвестие и твърди, че тя е утвърдена от Американската асоциация по сърдечните болести. Хората са уверявани, че няма да заплащат такса за продукта, в случай че не бъде „ задействан ”, само че кредитните им карти са били неотложно таксувани, оповестяват от FTC.

Обещание за понижаване на задълженията

Федералната комерсиална комисия също по този начин проверява организация, наречена Life Management Services. Твърди се, че тя е спечелила 15,6 милиона $ от консуматори, на които предлага реорганизиране на задълженията им по кредитни карти посредством услуга за понижаване на лихвените проценти. Компанията провела десетки милиони позвънявания от името на отдел за „ услуги за банкови карти ” или „ стратегия за кредитна помощ ”. В различен сюжет групата се представяла за „ лицензиран център ” на компании като Visa или Mastercard.

На потребителите било обяснено, че би трябвало да създадат първични вноски в размер на 500 до 5000 $ за погашение на сметки по кредитни карти или даже по-големи суми за записване в стратегия за облекчение на дълга. „ В реалност, обвинените от време на време вършат обикновен опит да се свържат с компанията за кредитни карти на потребителите, само че съвсем в никакъв случай не са били в положение да получат обещаните ставки или спестявания ”, разясняват от FTC.

Миналата година Комисията и управляващите в щата Флорида завоюваха дело по този случай, с което разпоредиха на водача на групата да заплати 23 милиона $.

Друга тъжба против корпорация, наречена First Choice Horizon, разказва по какъв начин „ робоколс ” под прикритието на „ потвърждаване на идентичността на потребителите ” оферират подправени услуги за понижаване на лихвените проценти по кредитни карти и подмамват хората да дават своята персонална финансова информация, в това число техните номера за обществени осигуровки и кредитни карти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР