Властите в Русия в събота обвиниха Азербайджан, че нарушава споразумението

...
Властите в Русия в събота обвиниха Азербайджан, че нарушава споразумението
Коментари Харесай

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Властите в Русия в събота упрекнаха Азербайджан, че нарушава съглашението за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах, заяви Агенция Франс Прес.  Руското министерство на отбраната също по този начин упрекна азербайджанските войски, че употребяват турски дронове за нанасяне на удари по войските на Карабах, до момента в който външното министерство в Москва изрази " последна угриженост " по отношение на възходящото напрежение в района.

Инцидентите сред въоръжените сили на върлите врагове Азербайджан и Армения са чести през последните месеци, само че съботното известие беше първият път от края на военните дейности към Карабах през ноември 2020 година, в който Москва упреква една от страните в нарушение на неспокойното преустановяване на огъня.

Кремъл съобщи в събота, че президентът Владимир Путин е разискал обстановката с арменския водач Никол Пашинян два пъти - в петък и четвъртък.

" В нарушаване на наредбите на тристранно изказване на водачите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 година, въоръжените сили на Азербайджан сред 24 март и 25 март влязоха в зоната на отговорност на съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах и сътвориха бдителен пост ", се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.

В изказването се прибавя, че турски дронове са били употребявани за нанасяне на удари по войските на Карабах покрай село Фарух, известно още като Парух.

Русия прикани Азербайджан да изтегли войските си.

" До азербайджанската страна е изпратен зов за евакуиране на войските си ", споделиха от министерството на защитата. Командването на съветския мироопазващ контингент подхваща ограничения за разрешаване на обстановката.

Министерството на външните работи в Москва прикани всички страни " да проявят въздържаност и да подсигуряват прецизно съблюдаване на съществуващите тристранни съглашения ".

Нямаше незабавна реакция от Азербайджан.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия район Нагорни Карабах, който се намира в границите на Азербайджан, само че е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 година

Москва посредничи на мирното съглашение от ноември 2020 година за преустановяване на шестседмичните боеве, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия разреши на Азербайджан да си върне контрола над огромни елементи от Нагорни Карабах и близките региони, следени от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май, когато Армения стачкува против това, което дефинира като навлизане на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни бойци са били ситуирани на територия, която счита за своя територия, в региони, където границата към момента не е демаркирана. Оттогава се оповестява за конфликти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР