Властите в Русия са свалили в понеделник трима американски дипломати

...
Властите в Русия са свалили в понеделник трима американски дипломати
Коментари Харесай

Русия свали дипломати на САЩ от влак близо до мястото на тайнствения ядрен инцидент

Властите в Русия са свалили в понеделник трима американски дипломати от трен покрай мястото на мистериозния случай при тествания на съветските военни, защото те нямали специфични разрешителни да бъдат в региона, оповестява " Интерфакс ".

Руската държавна корпорация " Росатом " призна, че петима от нейните нуклеарни служащи са починали при детонацията на 8 август по време на тестване на ракетен мотор покрай Бяло море в далечния север на Русия.

" Интерфакс " цитират източник, който твърди, че американските дипломати са били пуснати, само че се преглеждат като извършители на съветското законодателство.

Припомняме, че преди дни Държавният департамент на Съединени американски щати изпрати на Организация на обединените нации отчет, в който се показва, че случаят с експлодиралата ракета на съветския боен полигон Ньонокса край град Северодвинск е станал при опит тя да бъде извадена от дъното на Бяло море, откакто е потънала при започване на предходната година при опит да бъде изстреляна.

След детонацията, записана на 8 август тази година, беше регистрирано внезапно повишаване на равнищата на радиацията в региона.

В документа на Държавния департамент, който е адресиран до Общото заседание на Организация на обединените нации, се споделя, че при изваждането на ракетата от морето е провокирана нуклеарна реакция.

" Съединените щати откриха, че детонацията наоколо до Ньонокса, Русия, е вследствие на нуклеарна реакция, зародила по време на изваждането на съветска нуклеарна ракета. Ракетата е останала на дъното на Бяло море след провалените си тествания при започване на предходната година ", гласи експертната оценка.

Докладът дава ясна картина на станалото след траялите месеци спекулации за това какво е предизвикало случая.

" Русия дължи доста отговори ", показва създателят на отчета.

След случая от съветска страна обясненията и реакциите варираха от предписание за евакуация на региона към полигона до отменянето му часове по-късно. След повредата четири станции за радиационен надзор мистериозно стопираха да регистрират данни, което би могло да е опит да се прикрият стойностите на радиацията.

Длъжностните лица също по този начин отхвърлиха да кажат на медиците, лекуващи засегнатите от гърмежа, че са били изложени на радиация, и желаеха от болничния личен състав да подпише заявления за неразгласяване.

Руските държавни медии първо съобщаваха, че детонацията е породена от реактивен мотор с течно гориво, който се е взривил при тествания, което не обясняваше скока в равнищата на радиация в региона след повредата. В края на август съветски чиновник призна, че произшествието е " обвързвано с създаването на оръжия ", които по думите му Русия създава като " една от ответните ограничения в резултат на отдръпването на Съединени американски щати от контракта за балистичните ракети ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР