Властите в Русия обмислят три варианта за отговор на въвеждането

...
Властите в Русия обмислят три варианта за отговор на въвеждането
Коментари Харесай

Отговорът на Русия на тавана на цените на руския петрол - трите варианта

Властите в Русия обмислят три разновидността за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и Европейски Съюз на " таван " на цените при вноса на съветски нефт, заяви " Ведомости ". Проект на президентски декрет в тази връзка се разисква от президентската администрация и държавното управление.

Първият вид е цялостна възбрана за продажба на нефт на страните, подкрепили ограничаването, в това число в случай че купуват първични материали от Русия не непосредствено, а посредством страни медиатори. Това са съобщили за " Ведомости " два източника, близки до кабинета на министрите. Така да вземем за пример, доставката ще бъде блокирана, в случай че неутрална страна закупи директно нефт, само че членка на Г-7 стане краен адресат, прецизира един от събеседниците.

Вторият вид , изясняват източниците, е възбрана за експорт по контракти, които включват изискване за " таван " на цената, без значение коя страна е адресат.
 Ще успее ли Русия да транспортира петрола си единствено със лични танкери, след налагане на ембаргото
Ще успее ли Русия да транспортира петрола си единствено със лични танкери, след налагане на ембаргото

В превозването на съветския петрол може да се включи и " сенчестия флот "

Третият вид планува въвеждането на по този начин наречената индикативна цена, т.е. определянето на оптималната отстъпка за съветския нефт Urals по отношение на референтния вид Brent, като с увеличение на отстъпката продажбите ще бъдат неразрешени.

Според един от събеседниците, все още нито един от тези разновидности не е утвърден, като не са изключени и други други възможности или композиция от посочените.

Руският вицепремиер Александър Новак още веднъж разяснява по тематиката през вчерашния ден, че съгласно него " таванът " на цените на съветския нефт ще докара единствено до повишение на цената на суровините на интернационалните пазари. Както стана ясно преди два дни, ОПЕК+ реши през декември добивът ще остане на равнището от предходния месец, а в бъдеще е допустимо леко намаляване. Механизмът за възбрана съветски компании да търгуват с нефт съгласно " тавана " на цените ще бъде признат до края на годината, съобщи Новак.
 Руски вицепремиер изясни по какъв начин ще работи страната при
Руски вицепремиер изясни по какъв начин ще работи страната при " таван " на цените на петрола

Изявлението на Александър Новак идва незабавно, след изказване на министър на енергетиката на Саудитска Арабия

Беше решено от Западните страни от 5 декември лимитът да се дефинира на $60 за барел с следваща промяна на всеки два месеца, считано от януари 2023 година Индикаторът ще бъде променян по този начин, че да бъде с най-малко 5% по-нисък от настоящата експортна цена на сорта Urals. Механизмът се ползва единствено за доставки на нефт по море, ограничаването не визира превозването по тръбопроводи. Унгария, България, Словакия, Чехия и Хърватия ще могат да купуват съветски нефт на по-висока цена.

" В близко бъдеще " таванът " на цената от 60 $ за барел ще значи опазване или даже увеличение на размера на доставките от Русия за други страни, което може да окаже спомагателен напън върху котировките в посока надолу ", счита специалист.

По мнението на специалисти от известни капиталови компании, представени от " Ведомости ", най-вероятно е да се вкара на процедура вторият вид - със възбрана за всевъзможни доставки по контракти, където ограничаването на цените е едно от изискванията.

Този вид наподобява най-гъвкав и разрешава опазване на наличието на съветския нефт на международния пазар, което е преференциално за всички страни. Друг анализатор напомня, че съгласно публични представители, Русия ще бъде удовлетворена само от опазване на пазарни цени на нефта, т.е. на равнищата, на които се продава съветският нефт в този момент.
 При (евентуален)
При (евентуален) " таван " на цените на съветския нефт - каква ще е реакцията на интернационалните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР