Властите в Република Северна Македония забраниха създаването на ново българско

...
Властите в Република Северна Македония забраниха създаването на ново българско
Коментари Харесай

Властите в Скопие забраниха разкриването на нов български клуб

Властите в Република Северна Македония не разрешиха основаването на ново българско съдружие, което да носи името на цар Фердинанд, съобщи БГНЕС.

Решението е на Комисията, която разисква настояванията за регистрация на нови сдружения. Комисията бе основана наскоро за да " преценя ролята и мястото на историческите персони ". Искането за регистрация бе отправено от българското съдружие в град Богданци.

Това е първото решение на Комисията, която е подчинена на Министерството на правораздаването. От самото министерство са удостоверили пред локалната телевизия " Телма ", че решението е взето през днешния ден.

Припомняме, че през последните месеци в РСМ бе проведена мощна антибългарска акция във връзка на основаването на двата български клуба - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на независимост. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 12 октомври пък мъж със брадва атакува българите вклуб „ Цар Борис Трети “, заяви тогава за Дарик радио ръководителят на Фондация „ Македония “ Виктор Стоянов. Мъжът е изпотрошил рекламната табела с името на клуба. Не е имало потърпевши, само че хората били изплашени.

Според Виктор Стоянов косвеният провинен за случая е македонският министър председател Димитър Ковачевски, който в телевизионно изявление дефинира откриването на клуба с това име като провокация.

Председателят на културния клуб „ Цар БорисIII “ – Томе Блажески, отхвърли коментар за Дарик Радио поради напън и закани.

На 30 октомври в Благоевград бе публично открит македонският културен клуб„ Никола Вапцаров “. Центърът на града беше блокиран от полиция, с цел да не се стига до конфликти и провокации.

Частни лица стоят зад основаването на северномакедонския клуб. Фондацията не е обвързвана с държавното управление на Северна Македония.

Ден по-рано българският длъжностен министър председател Гълъб Донев увери, че ще бъде обезпечена сигурността на участниците в откриването на клуба – гостите от Северна Македония и българските жители и че активността на клуба ще дава отговор законовите условия в нашата страна.

На формалното разкриване участва ръководителят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той съобщи, че е Благоевград, с цел да поддържа своите хора.

„ Нашето право да се дефинираме като македонци е неприкосновено, според всички закони и заради тази причина сме тук, с цел да подкрепим македонците в България, сподели Мицковски след откриването.

На въпрос за какво не признава правата на македонските българи, той отговори, че„ македонската конституция е признала всички малцинства, според всички стандарти “, само че попита„ за какво не са приети правата на македонците в България? “

Освен Мицкоски на откриването участваха основният секретар на президента на Северна Македония - Миле Бошняковски и водачът на крайнолявата левица Димирът Апаси.

Премиерът наСеверна Македония Димитър Ковачевски към този момент съобщи, че няма да участва, само че приготвя документи с публично искане до България за легитимирането на клуба.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР