Властите в Прищина отложиха с месец въвеждането на забраната за

...
Властите в Прищина отложиха с месец въвеждането на забраната за
Коментари Харесай

Деескалация на напрежението в Косово след намесата на САЩ, ЕС и Русия

Властите в Прищина отложиха с месец въвеждането на възбраната за влизане със сръбски автомобилни табели и персонални документи, която провокира напрежение в провинцията. Забраната трябваше да влезе в действие от през днешния ден, съобщи БНР.

До ескалацията на напрежението се стигна след апел от Вашингтон и поредност от срещи на управляващите в Прищина с американски и европейски представители.

Междувременно, държавното управление на Република Косово изрично осъди вчерашното напрежение и блокади на автомагистрали в Северно Косово, както и стрелбата по служители на реда от локални въоръжени мъже.

В неделя вечерта поданици на Северно Косово издигнаха барикади по основни пътища в символ на митинг против желанията на управляващите да стартират от през днешния ден пререгистрация на персоналните коли на косовските жители, регистрирани в Сърбия, и да изискват заявления от лицата със сръбски паспорти.

Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове сред Косово и Централна Сърбия.

Късно нощес сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград, където беседва с командването на сръбската войска по отношение на ескалацията на обстановката в Косово.

Сръбският президент благодари и на съветското външно министерство за поддръжката при деескалацията на обстановката в Косово и Метохия. Той също по този начин благодари на ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел и на други представители на Европейски Съюз за " вярната им реакция ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР