Властите в Португалия се надяваха, че по-ниските температури през нощта

...
Властите в Португалия се надяваха, че по-ниските температури през нощта
Коментари Харесай

В Момента В София Се Случва Нещо Ужасяващо! Времето Е Невиждано! Адски Жеги, Бури И Пожари!

Властите в Португалия се надяваха, че по-ниските температури през нощта ще разрешат на екипите най-сетне да локализират пожара, който в понеделник беше овладян на 95 %.

Силните поривисти ветрове обаче подкрепиха разпростирането на огъня върху сухи и значително недостъпни гористи местности. Пожарът доближи на 500 м от противопожарната работа в Моншики, градче с 2000 души население, на към 250 км южно от столицата Лисабон, и управляващите изтеглиха хората от доста къщи.

Службите за незабавна помощ споделиха, че при горския пожар са потърпевши 29 души. Неуточнен брой къщи по гористи хълмове, евентуално няколко десетки, са изгорели.

Витор Ваз Пинту, шеф на локалния клон на организацията за гражданска отбрана, сподели, че прогнозата за времето към Моншики е " неподходяща ", с стремителен вятър от север, прочут като " нортада ".

Миналата година в горски пожари, избухнали по време на огромна суша, починаха 109 души.

Очаква се идващите дни температурите да спаднат до 35 градуса - естествени за Южна Португалия през август.

В Калифорния " пожарен връх "

Оказа се, че горският пожар в Мендосино, Северна Калифорния, разгарян от сухата растителност и топлото и прохладно време, през вчерашния ден стана най-големият в историята на щата, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Пожарът, образувал се от две слели се огнища, е унищожил към този момент 114 800 хектара и продължава да се разраства, оповестиха локалните управляващи. Пламъците, вилнеещи северно от Сан Франциско, унищожиха 75 къщи и принудиха хиляди поданици да се изтеглят. Близо 3900 огнеборци, в това число екипи от Аризона, Вашингтон и Аляска се пробват да овладеят пожара.

Десетки дни непрестанна горещина в Европа

Иберийският полуостров претърпя рекордни горещини през последните почивни дни, а надхвърлилите 45 градуса температури пресушиха обширни региони.

Испанските служби за незабавна помощ през днешния ден се бориха с горски пожар край средиземноморския град Валенсия, като използваха двадесетина летателни апарати, съобщи ТАСС. Спасители са евакуирали най-малко 2500 души. Огънят е горящ нощес в региона на община Лученте и е обхванал 1000 хектара.

През почивните дни в цяла Испания беше доста горещо, температурите надвишиха 40 градуса и в доста провинции беше разгласен най-високият, червен код за рисково време.

Високите температури се придвижиха на север към Франция, където рисковите зони обгръщат 80 % от страната. Най-горещото време се чака в Централна и Североизточна Франция, с температури, които може да доближат 40 градуса.

В Белгия на 5 август беше регистриран 51-ият " летен ден ", в който оптималната температура е била 25 градуса или повече. Рекордът е от 1947 година, когато в страната има 66 " летни дни ".

Горещините в Швейцария размекнаха асфалта по пътищата. В неделя в югозападния град Сион беше маркирана рекордната за тази година температура от 36,2 градуса. Очаква се през тази седмица температурите да доближат още по-високи стойности.

Горещо е и в северните страни. Във Финландия супермаркетът " Кей супермаркет " в столицата Хелзинки позволи на клиентите си да пренощуват в климатизираните му пространства през уикенда.

В Германия през вчерашния ден имаше образователни занятия единствено сутринта, а следобяд учениците бяха освободени в най-малко три учебни заведения в Трир, в западната провинция Райнланд-Пфалц, където температурите доближиха 34 градуса. В случай на прегряване на класните стаи другият вид бе за екскурзия в гората. На 6 август бе първият образователен ден за един милион възпитаници в три немски провинции.

Във Англия температурите в понеделник доближиха тук-там 33 градуса.

Според европейската организация на преработвателните промишлености на плодове и зеленчуци " Профел ", чиято централа е в Брюксел, настоящето състояние е " най-сериозното за производителите и преработвателите на зеленчуци за последните 40 години ". Заради сухото и горещо време през юли на по-голямата част от континента добивът на зеленчуковите реколти внезапно е понижен.

От горещина към гръмотевични стихии

Метеорологичната работа през днешния ден разгласи оранжев код за 11 крайбрежни райони в южните и югозападните елементи на страната, където най-високата температура, достигната в Бордо, беше 37 градуса.

Същевременно, на североизток, в централната част и в Парижкия басейн температурите през днешния ден ще са сред 35 и 39 градуса, тук-там даже 40.

Краят на горещата вълна във Франция обаче наближава, последният пик ще е през днешния ден в няколко района, преди намаляване на температурите, в следствие от гръмотевични стихии, съобщи Франс прес.

В 10 департамента е оповестено предизвестие за стихии. Този следобяд там се чакат поройни дъждове, мощен вятър и градушки, по тази причина на хората е предложено да останат по домовете си.

Френският министър на екологичния и взаимен преход Никола Юло прикани водачите да се преценяват с рестриктивните мерки, въведени поради горещината. " Изправени сме пред нова обстановка. Трябва да се пригодим към климатичните промени и да продължим да се борим с аргументите за тях, с цел да избегнем усилване на явлението ", сподели той пред радио " Юроп 1 ".

За втори следващ ден Париж, Лион и Страсбург не разрешиха колите, които замърсяват най-вече въздуха, поради обвързваното с горещината замърсяване с озон. Ограниченията за скоростта също са увеличени по някои пътища и автомагистрали в цяла Франция.

Вървим ли към парников интервал?

Светът е изправен пред опасността да навлезе в парников интервал, в който междинните световни температури ще се покачат с 4-5 градуса Целзий, даже и да бъдат изпълнени поставените цели за ограничение на излъчванията на парникови газове, оповестяват Ройтерс и ДПА, базирайки се на обява в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Докладът, направен от учени от Швеция, Дания, Австралия и Германия, идва във време, в което северното полукълбо е обхванато от огромни горещини с температури, достигащи тук-там над 40 градуса Целзий.

През 2015 година към 200 страни се споразумяха да лимитират покачването на световните температури до под " пределния предел " от 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната ера - предел, считан за повратна точка за климата.

Авторите на отчета означават, че в случай че сериозният предел бъде преминат, е евентуално да се отключат няколко повратни процеса, които да доведат до внезапни климатични промени. Сред въпросните процеси са размразяване на така наречен безконечна заледеност, загуба на метанови хидрати от океанското дъно, нестабилност на сухоземните и океански въглеродни резервоари, загуба на арктически воден лед през лятото, понижаване на антарктическия воден лед и полярните ледени покривки.

За край да отбележим думите на еврокомисаря по филантропичната помощ ръководството на рецесии Христос Стилианидис, че десетките горски пожари в Швеция са повлияни от климатичните промени.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР