Властите в Пекин прогнозираха ръст на БВП между 6 и

...
Властите в Пекин прогнозираха ръст на БВП между 6 и
Коментари Харесай

Икономиката на Китай продължава да се забавя въпреки стимулите

Властите в Пекин предвидиха растеж на Брутният вътрешен продукт сред 6 и 6.5%, само че цифрата най-вероятно ще се приближи към ниската граница

Ръстът на индустриалното произвеждане ненадейно се забавя до 4.4%. Август още веднъж донесе неприятни вести за положението на китайската стопанска система. Данните за месеца демонстрират непредвиден спад в растежа на индустриалното произвеждане - основен знак за стопанската система на страната. Това се случва на фона на продължаващия търговски спор със Съединени американски щати и макар ограниченията за стимулиране на растежа, които Пекин вкара, написа Reuters.

Спад в индустриалното произвеждане

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През август растежът на индустриалното произвеждане се е забавил до 4.4% по отношение на същия интервал предходната година. Това е най-бавният ритъм на напредък от февруари 2002 година За съпоставяне - през юли покачването беше 4.8%, а интервюирани от Reuters анализатори предвидиха 5.2%. Стойността на индустриалния експорт е спаднала с 4.3% на годишна база, което е първото месечно намаляване от близо две години насам.

Сред аргументите за забавянето са спад в локалното търсене, по-слаби продажби на дребно и влошени капиталови индикатори. Данните поддържат предложенията на някои анализатори, че признатите предходната година ограничения за стимулиране на растежа не са задоволителни и че Китайската централна банка може да понижи главните лихвени проценти още тази седмица.

Данните демонстрират, че Пекин най-вероятно ще се приближи до по-ниската си цел за напредък. В началото на годината управляващите оповестиха, че чакат растеж сред 6 и 6.5%. Международният валутен фонд също ревизира надолу прогнозата си за Китай до 6.2%. Днес китайският министър председател Ли Къцян пък съобщи, че ще е " доста мъчно " за китайската стопанска система да поддържа ритъм на напредък от 6% и нагоре поради " комплицираната интернационална обстановка " и относително високата база, която Китай би трябвало да покрие.

Още разочароващи вести

Освен в индустриалното произвеждане закъснение има и в няколко други бранша. Данните за месеца демонстрират, че растежът при продажбите на дребно се е забавил до 7.5% по отношение на 7.6% през юли и прогнози за 7.9%.

Инвестициите в дълготрайни активи нарастват с 5.5% от януари до август по отношение на същия интервал предходната година. В интервала януари-юли индикаторът се е покачил с 5.7%. Анализаторите чакаха растеж от 5.6%.

Инвестициите в инфраструктура остават мотор на растежа, като са се покачили с 4.2% за интервала януари-август по отношение на 3.8% за януари-юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР