Властите в Обединеното кралство разследват две популярни лекарства за лечение

...
Властите в Обединеното кралство разследват две популярни лекарства за лечение
Коментари Харесай

Разследват популярни лекарства за диабет и отслабване

Властите в Обединеното кралство проверяват две известни медикаменти за лекуване на диабет, които се употребяват и за намаляване - Ozempic и Saxenda, след зачестили случаи на пациенти, които оповестяват, че в резултат на медикаментите са получили мисли за самоубийство или самонараняване.


Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA) съобщи, че преразглежда данните за сигурност на клас медикаменти, известни като GLP-1 рецепторни агонисти. Става въпрос за Ozempic, продаван от датския производител на медикаменти Novo Nordisk, който съдържа дейната съставна част семаглутид и е утвърден за лекуване на диабет вид 2, само че закупи известност като " чудодейно " средство за намаляване, оповестява Sky news.

Агенцията сподели, че макар че Ozempic не е утвърден за намаляване, " той нормално се употребява не по предопределение за тази цел " в Обединеното кралство.

Разследва се и още едно лекарство - Saxenda, на компанията, което съдържа дейната съставна част лираглутид и е утвърден като лекуване за намаляване.

GLP-1 рецепторните агонисти в началото са създадени за лекуване на диабет вид 2 и имитират чревния хормон, който потиска апетита, насърчавайки чувството за задоволеност. GLP-1 медикаментите са посочени за източник на вероятен риск от рак на щитовидната жлеза.

Преди три седмици здравният регулатор на Исландия означи три случая на пациенти, които одобряват тези медикаменти, и имат мисли за самоубийство или самонараняване.

Властите във Англия са получили пет отчета за хипотетични нежелани лекарствени реакции, свързани със „ суицидно и самонараняващо “ държание при пациенти, които са приемали Ozempic или Wegovy сред 2020 година и 6 юли тази година, и общо 12 сходни отчета с приемащи Saxenda сред 2010 година и 6 юли.

Според Агенцията фактът, че признаците се появяват след приложимост на лекарство, не е доказателство за причинно-следствена връзка./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР