Властите в Хонгонг в понеделник забраниха новата Националистическа партия, която

...
Властите в Хонгонг в понеделник забраниха новата Националистическа партия, която
Коментари Харесай

Хонконг забрани партия, призоваваща към независимост

Властите в Хонгонг в понеделник не разрешиха новата Националистическа партия, която намерено призоваваше за самостоятелност, предава ТАСС.
Решението е взето от Джон Ли, секретар по въпросите на сигурността на този специфичен административен регион на Народна република Китай.
" Постановявам възбрана за активността на Националистическата партия на Хонгонг ", цитира заявката на министъра телевизия RTHK.
Това е първият случай, когато управляващите не разрешават активността на политическа организация в Хонконг, където, за разлика от останалата част на Китай, съществуват опозиционни партии.
Решението на секретаря по сигурността е стимулирано от " ползите на националната сигурност ".
Преди месец скандалноизвестният създател на въпросната радикална партия, 27-годишният Анди Чен, провокира скандал в локалния Клуб на задграничните публицисти, като намерено съобщи, че се стреми към самостоятелност на Хонгонг от Китай.
Правителството уверено осъди сходни изказвания и остро разкритикува Клуба, че е дал поле за изява на сходни позиции.
Според редица наблюдаващи Пекин е смутен от активизацията на придвижването за локализъм в самостоятелния Хонконг. То се зароди вследствие на всеобщите митинги през есента на 2014 година и се афишира за самоопределяне на територията.
Бившият английски анклав се върна под ръководството на Китай на 1 юли 1997 година, когато беше възприета формулата " една страна — две системи ", според която през идващите 50 година Хонконг ще резервира своя необикновен административен статут, необятна автономност и голям брой демократични права и свободи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР