Властите в Нагорни Карабах се предадоха и слагат оръжие пред

...
Властите в Нагорни Карабах се предадоха и слагат оръжие пред
Коментари Харесай

Сепаратисткият Карабах се предаде! Слага оръжие пред азерската армия след „два дни героическа отбрана“


Властите в Нагорни Карабах се предадоха и поставят оръжие пред азерската войска!

Това излиза наяве от публично изказване на осведомителния център на непризнатата сепаратистка република с арменско етническо население на територията на Азербайджан.

В течение на два дни упорити боеве подразделенията на Въоружените сили на Арцах (така локалните назовават „ страната “ си, б.р.) героически се отбраняваха от съперника, надминаващ ги няколко пъти в жива мощ и военна техника, нанасяйки му тежки загуби. За страдание арцахската страна също понесе загуби и ранени, а на няколко сектора на съперника се удаде да раздра бойните позиции на нашите отбранителни сили, вземайки под надзор редица височини и стратегически пътни възли “, са споделя в заявката.

Във връзка с това управляващите в Карабах „ одобряват предлагането на командването на съветската миротворческа задача за преустановяване на огъня “.

Бойните дейности, според договореностите с съветската страна, би трябвало да бъдат прекъснати през днешния ден, 20 септември, в 13:00 ч. локално време (т.е. по българско към този момент всичко би трябвало да е завършило, б.р.).

В заявката се приказва и за цялостно разоръжаване на армията на Карабах и извеждането на всякаква тежка военна техника от територията на непризнатата република.

Министерството на защитата на Азербайджан удостовери, че бойните дейности ще бъдат прекъснати, в случай че непризнатата република съобщи цялото си въоръжение и техника, а всички военни – включително и от Въоръжените сили на Армения – сложат оръжие и се махнат от бойните позиции.

Властите в Ереван от през вчерашния ден настояват, че няма никакви техни бойци на територията на Карабах. Днес зам.-министърът на външните работи на Армения Ваан Костанян разгласи, че теоретичноарменците от Нагорни Карабах могат да живеят под ръководството на Азербайджан, само че разговор би трябвало да се води, съобщи Ройтерс.

Въпросите за „ реинтеграция “ и застраховане на правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах ще се разискват на следващия ден на среща в град Евлах.
Как протече двудневната война
Арменците я нарекоха „ пълномащабно навлизане “, а азерите – „ антитерористична интервенция “. Тя стартира през вчерашния ден, когато азербайджански елементи ненадейно нахлуха в Нагорни Карабах (всъщност – на своя територия) и започнаха да обстрелват с артилерия етническите арменски сепаратисти във и към Степанакерт.

„ Антитерористичната интервенция продължава сполучливо “, похвалиха се азербайджанските управляващи, представени от Ройтерс.

Баку направи това изказване, откакто и Съединени американски щати, и Русия приканиха интервенцията да бъде неотложно спряна.

Мерките „ не престават сполучливо “, като биват унищожавани оръжия и военно съоръжение, написа министерството на защитата на Азербайджан в формалния си телеграм-канал.

От Нагорни Карабах са евакуирани над 2000 мирни поданици, заяви съветското министерство на защитата, на което по принцип не трябва да се има вяра. В същото време от кметството на Степанакерт – непризнатата столица на непризнатата република – обявиха, че сега няма нужда от евакуация.

От ведомството на Шойгу твърдяха и че съветските миротворци „ реализират 24-часов мониторинг и наблюдават режима за преустановяване на огъня “. Който обаче, съгласно азерската войска, въобще не бе преустановен. Ако беше, надали арменците щяха да сложат оръжие по този начин бързо, посъветвани точно от съветските „ миротворци “.

Омбудсманът на Армения заяви за 32-ма починали в следствие от азерските обстрели в Нагорни Карабах. Ранени са над 200 индивида. Не се прецизира това военни лица ли са, или цивилен.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи от Ню Йорк, че поддържа военната интервенция на Азербайджан в Нагорни Карабах.

„ Както всички признават, Карабах е азербайджанска територия. Налагането на какъвто и да е различен статус в никакъв случай няма да бъде признато. Ние поддържаме стъпките на Азербайджан по предпазване на своята териториална целокупност “, съобщи Ердоган, който е на асамблеята на Организация на обединените нации в Щатите.

Според него Армения не се е възползвала добре от възможностите за договаряния с Азербайджан. От външното министерство на Турция съобщи, че Баку е решил да предприеме ограничения, тъй като неговите „ законни и обосновани претенции “ не са били задоволени.

В цялата галимация не пропусна да се намеси и римският папа.

„ Аз приканвам всички въвлечени страни и интернационалната общественост да приключат спора и да положат всички старания за постигането на мир “, сподели папа Франциск по време на своята седмична визита на пл. „ Св. Петър “ в Рим.

Както е известно, апелите на папата нормално се одобряват единствено за сведение от враждуващите страни. Този път стана същото, само че пък желанието на папата изненадващо се сбъдна.

Припомняме, че Нагорни Карабах е интернационално приета територия на Азербайджан, само че част от нея е под фактическия надзор на арменски сепаратисти, които настояват, че това е земята на предците им. Официален Ереван твърди, че няма отношение към спора.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР