Властите в контролираните от кюрдите райони в Сирия обвиниха днес

...
Властите в контролираните от кюрдите райони в Сирия обвиниха днес
Коментари Харесай

Кюрдите обвиниха Турция, че използва бял фосфор и напалм в Сирия

Властите в следените от кюрдите региони в Сирия упрекнаха през днешния ден Турция, че употребява неконвенционални оръжия, бял фосфор и напалм, по време на офанзивата си в северните региони на страната, съобщи Франс прес.

Агенцията прецизира, че не е съумяла да ревизира по самостоятелен метод тези обвинявания против силите на Анкара или сирийските бойци, които ги поддържат.

От началото на офанзивата си против кюрдска милиция турските войски и сирийските им съдружници са завладяли гранична линия, необятна 120 км, в Северна Сирия и боевете в този момент се водят за град Рас ал Айн.

" В намерено нарушаване на интернационалното право и интернационалните контракти турската експанзия против (Рас ал Айн) се води с всевъзможни видове оръжия ", съобщи през днешния ден в официално съобщение полуавтономната кюрдска администрация.

" С оглед очевидния неуспех на неговия проект (турският президент Реджеп Тайип) Ердоган употребява интернационално неразрешени оръжия като фосфор и напалм ", се акцентира в текста.

Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида (СЦНПЧ), разполагащ с обширна мрежа от информатори на терен, не можа да удостовери, че са употребявани такива оръжия. Правозащитниците обаче са записали ранени с изгаряния, пристигнали през последните два дни в болничното заведение на град Тел Темер, съобщи за Агенция Франс Прес шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Кюрдски представители качиха в обществените мрежи фрагменти, показващи деца с изгаряния, които съгласно доктор от провинция Хасака може би удостоверяват, че са употребявани сходни оръжия.

Призоваваме интернационалните организации да изпратят екипи за проучване на тези рани, съобщи представителят на кюрдско-арабската коалиция Съюз на демократичните сили Мустафа Бали.

От 9 октомври турската атака е взела минимум 72 цивилни жертви в Сирия и 203 измежду бойците на Съюз на демократичните сили, сочат последни данни на СЦНПЧ.

Същевременно с това съобщи турският министър на националната защита Хулуси Акар съобщи, че бойците от групировката СЗН/ПКК (Сили за отбрана на народа/Кюрдска работническа партия) могат да употребяват химическо оръжие в Сирия и да хвърлят виновността за това върху турските въоръжени сили, съобщи Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Анкара посочи, че Турция не разполага с химическо оръжие и това е общопризнат факт.

Анкара отделя изключително внимание освен на сигурността на турските жители, само че и на отбраната на мирните поданици в Сирия без значение към коя етническа или религиозна група принадлежат, съобщи турският министър на защитата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР