Властите в Китай почти денонощие мълчат относно причините за несполучливия

...
Властите в Китай почти денонощие мълчат относно причините за несполучливия
Коментари Харесай

Китайските власти мълчат защо се провали старта на тежка космическа ракета

Властите в Китай съвсем денонощие мълчат по отношение на аргументите за несполучливия старт на ракетата.носител тежък клас „ Чанчжън-5 ” (Великият поход-5), която трябваше да изведе на орбита информационен сателит „ Шицзян-18 ”, разясняват заинтригувано международните организации. Стартът беше сбъднат на космодрума Венчан в най-южната провинция Хайнан в неделя в 14:23 часа българско време.

40 минути след старта организация Синхуа и телевизия CCTV оповестиха, че „ стартът е приет за несполучлив” поради зародила особеност. Това е единствената обществено излъчена информация, плануваната конференция е анулирана. Телевизия CCTV излъчвала директно старта и полета до известието за неуспеха.

За ракетата-носител от серията „ Чанчжън-5” това е вторият старт, първият се състоя през ноември предходната година.

„ Чанчжън-5” е най-мощната китайска ракета-носител от ново потомство. Тя е висока 57 м, диаметърът на основата е 5 м. Тя е способна да изведе на ниска околоземна орбита товар с маса 25 година Тъй като информационните спътници нормално са с маса до 10 т., поражда основателно въпросът какво в действителност имало на борда на ракетата и дали то провокира това безмълвие.

Превод и редакция: БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР