Властите в Киев и самообявилите се републики в Донбас се

...
Властите в Киев и самообявилите се републики в Донбас се
Коментари Харесай

Киев и Донбас си размениха пленници

Властите в Киев и самообявилите се републики в Донбас се размениха пленници след дълги договаряния. Безпрецедентната замяна стана на неутрална територия. Тя е първата за последните 14 месеца.

 " Не мога да допускам. Надяваме се скоро да сме вкъщи ".
Срещу автограф, този украински боец, покорен в Донбас, си потегля за у дома. Следват го още 73. Срещу тях Киев съобщи на проруските сепаратисти от по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики 306 бойци. Това е първата замяна на пленници сред враждуващите в Източна Украйна от година и два месеца. В плен остават още хора.
Даря Морозова, омбудсман в самообявилата се Донецка Народна Република: " 60 души още са в Киев. Не сме ги не запомнили, планувани са за втория стадий на замяна след Нова година ".
Датата на размяната до последно не беше известна. В договарянията взе участие и съветският патриарх Кирил. Освобождаването на пленници се усложнява юридически от другия им статут - някои към този момент изтърпяват наказване, против други се води разследване, а и украинската страна желае удостоверение от хванатите, че желаят да бъдат върнати.

Украинските военни бяха помилвани от сепаратистите, в Киев не всички одобряват възможен закон за прошка. Според Минските договорености от 2015-та, размяната би трябвало да е по формулата " всички против всички ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР