Властите в Канада, Мексико и САЩ подписаха търговското Американско-Мексиканско-Канадско споразумение

...
Властите в Канада, Мексико и САЩ подписаха търговското Американско-Мексиканско-Канадско споразумение
Коментари Харесай

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

Властите в Канада, Мексико и Съединени американски щати подписаха комерсиалното Американско-Мексиканско-Канадско съглашение (USMCA), откакто контролиращите Сената на Съединени американски щати републиканци съумяха да отстранен ветото на демократите върху него, съобщи Reuters. То ще размени NAFTA, а задачите на пакта включват възстановяване на работната среда и правата на чиновниците и унищожаване на някои бариери пред патентоването на медикаменти.

Церемонията по подписването се организира в Националния замък на Мексико и на нея участваха президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд, комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтциер и съветникът на Белия дом Джаред Къшнър.

По думите на Лайтциер е " знамение ", че синдикатите, бизнесът и представители на политическите сили са се обединили към спогодбата. " Постигнахме това дружно в миг, в който по света става все по-трудно да се подписват съглашения ", разяснява Фрийланд.

Споразумението включва механизми за гарантиране на спазването на правата на служащите в Мексико, както и по-строги правила за пазара на труда в страната, които обаче може да доведат до елиминиране на нейните ценови преимущества. По думите на главния договарящ и заместник-външен министър Хесус Сеаде всички спорове ще се позволяват посредством диалози, а не посредством задгранични инспектори по труда в Мексико.

Мексиканският бизнес разгласи, че управляващите са отдали прекалено много пълномощия с контракта. Президентът на федерацията на работодателите Coparmex Густаво Хойос назова държавното управление " неприятен договарящ ". Самият Сеаде също уточни, че някои промени са рационални, само че не наложително " положителни за Мексико ".

Идеята е съглашението да подкрепи търговия на стойност 1,2 трлн. $ сред северноамериканските страни, както и да резервира 12 млн. заети в Съединени американски щати и една трета от износа на земеделска продукция.

" Най-великият търговски контракт USMCA наподобява добре ", туитна президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп през вчерашния ден. " Той ще бъде най-хубавото и най-важното комерсиално съглашение, подписвано в миналото от Съединени американски щати. То е позитивно за всички. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР