Властите в Израел са обезпокоени, че членове на ултраортодоксалните общности

...
Властите в Израел са обезпокоени, че членове на ултраортодоксалните общности
Коментари Харесай

Израел погна ортодоксалните евреи, които не спазват мерките срещу епидемията

Властите в Израел са обезпокоени, че членове на ултраортодоксалните общности в страната не престават да нарушават държавните ограничения против разпространяването на ковид, съобщи ДПА.

Полицаи патрулираха през днешния ден в квартал Моа Шеарим в Ерусалим, населяван от ортодоксални юдеи, и връчваха фишове за санкции на нарушителите на възбраната за събирания на повече от 10 души на едно място, сподели пред организацията представителят на полицията Мики Розенфелд.

По думите му минимум осмина извършители са били арестувани при интервенцията с персоналното присъединяване на районния полицейски шеф Ницав Дорон Ядид.

Органите на реда са затворили синагогите, които не съблюдават наредбите на здравното министерство. Из кварталите с ултраортодоксални юдеи са публикувани постери, които приканват жителите им да съблюдават рекомендациите. Някои радикални равини не се подчиняват, само че множеството приканиха хората да не идват в синагогите, а да се молят на балконите на своите жилища. Тези равини се базират на религиозната заповед, че "свещеността на живота " има приоритет над останалите заповеди.

Сред 9-милионното население на Израел над един милион са ортодоксални евреи. Повечето от тях не употребяват интернет и не гледат телевизия по идеологически аргументи, заради което им е мъчно да бъдат в крайник с разпорежданията. Все отново някои йешива (духовни училища) са отворени, а в доста синагоги към момента се правят богослужения.

По данни на здравното министерство в Израел има 4347 инфектирани с ковид, 80 от тях са в тежко положение, а умрелите са 16. Израелските малките екрани "Канал 12 " и "Канал 13 " оповестиха, че повече от половината от приетите в болница 543 са ортодоксални юдеи, заяви ДПА.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се е самоизолирал през днешния ден, откакто парламентарен помощник даде позитивна проба за ковид, въпреки първичното следствие да е открило, че е малко евентуално 70-годишният министър-председател да е бил инфектиран, оповестиха публични източници, представени от Ройтерс.

Предвидено е Нетаняху да бъде подложен на тест за ковид на следващия ден. Предишният тест на 15 март беше негативен. Израелското здравно министерство по принцип изисква 14-дневна самоизолация за всеки, за който се счита, че е бил наоколо до вирусоносител, като интервалът се редуцира с броя на дните, минали от хипотетичното излагане на инфекцията, показва Ройтерс. Израелски медии оповестиха, че инфектираният помощник е участвал на парламентарно съвещание предходната седмица, на което участвал и Нетаняху, както и опозиционни депутати, с които той се пробва да сътвори изключително съдружно държавно управление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР