Властите в Италия подготвят втори спасителен пакет на стойност 30

...
Властите в Италия подготвят втори спасителен пакет на стойност 30
Коментари Харесай

Италия ще започне отпускането на помощи за работещите в сивата и черната икономика

Властите в Италия приготвят втори избавителен пакет на стойност 30 милиарда евро, който ще бъде гласуван през днешния ден или на следващия ден. Така общият размер на финансовата помощ в страната ще нарасне до 55 милиарда евро, а управляващите оферират и невиждана мярка - помощи за работещите в сивия и черния бранш.

Към края на предходната година незаконната стопанска система образува 12,1% от брутния вътрешен артикул на южноевропейската страна, а по данни на Bloomberg в нея работят над 15% от заетите в страната, а безработицата в нея обичайно е по-висока, в сравнение с в доста други европейски страни, в това число и България. През февруари, преди рецесията, породена от ковид да се затвори Ломбардия, която е най-продуктивния район, тя доближи 9,7%, а се чака през март да нарасне доста.

Графика: Безработица в Италия

source: tradingeconomics.com
Източник: Tradingeconomics

Според управляващите точно работещите отвън регулярното стопанство през днешния ден са най-силно застрашените чиновници в страната, защото те не могат да получават компенсации за безработица. Затова е препоръчано отпущането на 600 евро на месец за всеки подобен чиновник, като мярката ще обхване 500 хиляди семейства.

По думите на представител на Народното събрание, в случай че не се предприеме сходно деяние, ръководещите са застрашени от гладни протести в страната, по тази причина и ограниченията се насочват към намаление на общественото неодобрение. Всъщност към този момент полицията беше ситуирана в столицата на Сицилия Палермо поради отчети за събиране на ударни отряди против магазините в града.
 Италия може да се трансформира в подводен камък за Европейската централна банка
Италия може да се трансформира в подводен камък за Европейската централна банка

Страната би трябвало да предприеме структурни промени, преди въобще да желае европейско финансиране

Освен обезпечаването на помощи за служащите в сивия и черния бранш, ръководещите ще обезпечат поддръжка за краткотрайно освободените чиновници и ликвидност за бизнесите. Също по този начин, новият пакет ще включва държавни вложения, чиято цел е опит да се съживи стопанската система на страната.

Вероятно законът за бюджетния недостиг ще разреши увеличение на недостига през тази година. Италия към този момент е подвластна от помощите от Европейския съюз за попълването на бюджета си, откакто стопанската система на страната стагнира още преди разпространението на пандемията от ковид.

Освен поддръжката от съюза, Италия разчита и на Европейската централна банка, която, изкупувайки държавните ѝ скъпи бумаги, поддържа доходността по тях изкуствено занижена.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР