Властите в Иран са ограничили предоставянето на услуги за семейно

...
Властите в Иран са ограничили предоставянето на услуги за семейно
Коментари Харесай

Населението в Иран застарява, стимулира раждаемостта

Властите в Иран са лимитирали даването на услуги за фамилно обмисляне в държавните лечебни заведения, защото се пробват да усилят броя на популацията на страната.

Вазектомии към този момент няма да се правят в държавните медицински центрове, а контрацептиви ще се оферират единствено на дами, чието здраве може да бъде застрашено, прецизира Би Би Си.

Такива услуги въпреки всичко ще се дават в частни лечебни заведения.

Правителството се е разтревожило поради по-малкото раждания и все по-застаряващото население.

Годишният приръст на популацията е понижен под 1% и в случай че не се подхващат дейности, Иран може да стане една от най-старите страни в света през идващите 30 години, показват от иранското здравно министерство.

Само преди две години в страната беше регистриран растеж на популацията от 1,4%. Според данните на Световната банка процентът в прилежащ Ирак е 2,3% и 1,8% в Саудитска Арабия.

Бракът и децата в границите на брака са в крах, оповестява иранската държавна осведомителна организация Irna, значително заради стопански усложнения.

Миналия месец заместник-министърът на опазването на здравето Сеед Хамед Баракати заяви, че процентът на брака е понижен с 40% за десетилетие.

" С тази наклонност ще бъдем една от най-старите страни в света в идващите 30 години ", сподели той.

Иран се радва на взрив на популацията след Ислямската гражданска война през 1979 година, само че продължи да ползва ефикасна политика за надзор на популацията.

Върховният водач аятола Али Хаменей прикани хората да имат повече деца, заявявайки, че желае актуалното население от 80 милиона да нарасне до 150 милиона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР