Властите в Иракски Кюрдистан официално потвърдиха провеждането на референдума за

...
Властите в Иракски Кюрдистан официално потвърдиха провеждането на референдума за
Коментари Харесай

Официално: Иракски Кюрдистан обяви провеждането на референдума за независимост

Властите в Иракски Кюрдистан публично потвърдиха провеждането на референдума за самостоятелност, плануван за 25 септември. Съобщението на интернет портала „ Шафак нюз “ идва на фона на засилена рецензия от страна на интернационалната общественост по отношение на допитването.
По-рано през днешния ден външните министри на Турция, Иран и Ирак излязоха със взаимна позиция против вота и се заканиха да подхващат взаимни контрамерки при положение на неговото осъществяване.
Освен районните сили, срещу допитването се оповестиха и Съединени американски щати. Днес с позиция излезе и Лондон. Властите в английската столица показаха, че кралството не поддържа сходно допитване, без единодушието на Багдад, съобщи БГНЕС.
„ Нашата позиция е ясна – бихме предпочели референдумът да не се състои и работим дружно с други страни върху развой, който има две страни. Той допуска контакти с държавното управление на Кюрдистан и иракските управляващи по въпроса за това какво се нуждаят двете страни, с цел да се подсигурява единството на Ирак “, съобщи държавният министър по въпросите на Близкия изток и Южна Африка Алистър Бърт.
Иракски Кюрдистан е неофициалното название на кюрдския самостоятелен район в състава на Ирак. Въпреки че той се радва на необятна автономия, кюрдските управляващи упорстват за провеждането на референдум за самостоятелност, който ще обгръща с изключение на самия район, по този начин и териториите, следени от кюрдските сили след прогонването от тях на „ Ислямска страна “.
Във връзка с допитването иракският министър председател Хайдер ал Абади съобщи, че не изключва военна интервенция, в случай че се стигне до ескалация на насилието. Въпреки това той съобщи, че няма да се откаже от договаряния с властта в Ербил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР