Властите в индийската столица обявиха частично премахване на ограниченията, наложени

...
Властите в индийската столица обявиха частично премахване на ограниченията, наложени
Коментари Харесай

Индия разхлабва ограниченията, но се готви за трета вълна

Властите в индийската столица оповестиха отчасти унищожаване на рестриктивните мерки, наложени през април на фона на внезапно повишаване на броя на случаите на Covid-19. Броят на инфекциите в Делхи е намалял през последните дни от 28 хиляди случая на 500. В същото време столицата чакат третата вълна от епидемията и се запасяват с О2, дефицитът на който се усещаше остро в лечебните заведения, оповестява Би Би Си, представени от БГНЕС.
В понеделник Делхи ще отвори пазари, магазини и супермаркети, които ще работят през ден, редувайки се. Магазините за продажба на артикули от първа нужда, както и аптеките, ще работят всекидневно.
На работодателите беше разрешено да връщат чиновниците в офиси, само че единствено при изискване, че не повече от 50% от целия личен състав ще работи от офиса. Метрото също ще възобнови работата си, като броят на пасажерите, към момента не би трябвало да надвишава 50% от нормалния брой.
Седмица по-рано работата на заводи и строителни компании беше обновена.
„ Те работят от една седмица, само че обстановката с Covid-19 е под надзор, броят на новите инфекции през последните 24 часа е по-малко от 500 “, сподели шефът на администрацията на Делхи Арвид Кейривал. Той означи, че в този момент, когато епидемиологичната обстановка се е подобрила, е доста значимо да се разреши на стопанската система да се възвърне.
Епидемиологичната обстановка се усъвършенства в съвсем цяла Индия. Броят на инфекциите е понижен до 120 хиляди дневно, до момента в който в пика на втората вълна тази цифра надхвърляше 400 хиляди. Броят на смъртните случаи през последните 24 часа е 3 380.
 Над 1000 преболедували COVID-19 получиха зелен дигитален документ онлайн Над 1000 преболедували COVID-19 получиха зелен дигитален документ онлайн
Системата за генериране на зелен дигитален документ, която беше създадена от „ Информационно обслужване “, стартира издаванет...
Една от стопански най-мощните щати в Индия, Махаращра, също разгласи проекти за последователно унищожаване на рестриктивните мерки.
Държавните управляващи разкриха проект за последователно излизане от блокирането, който включва пет стадия на унищожаване на рестриктивните мерки. Преходът към всеки нов стадий ще се дефинира от два съществени индикатора - броя на новите инфекции и съществуването на свободни места в лечебните заведения.
Петото равнище на унищожаване на рестриктивните мерки е първичното. Той ще работи в региони, където честотата е даже по-висока от 20%, и включва минимално унищожаване на рестриктивните мерки. Първото равнище допуска унищожаване на съвсем всички ограничавания. Към него ще могат да преминат тези региони, където заболеваемостта не надвишава 5% и най-малко 75% от местата в лечебните заведения са свободни.
Във всеки от 36-те области на щата ще има избран стадий на унищожаване на рестриктивните мерки - според от настоящата епидемиологична обстановка.
В Мумбай, съгласно известия в локалните медии, ще има второ равнище, което допуска доста понижаване на рестриктивните мерки: търговски центрове, заведения за хранене, спортни зали и салони за хубост ще могат да възобновят работата си, само че посещаемостта им не би трябвало да надвишава 50% от преди пандемията.
 Коронавирусът в България: Новите случаи още веднъж понижават Коронавирусът в България: Новите случаи още веднъж понижават
Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като безусловно число, и като %. 157 са новооткритите случаи за 4 юни, к...
В петък щата Махаращра записва 14 152 нови случая и 289 смъртни случая от Covid-19. Това е петият ден, когато броят на новите инфекции не надвишава 20 хиляди дневно.
Независимо от това, управляващите акцентират, че се приготвят за трета вълна, която може да се окаже даже по-амбициозна от втората.
" Подготвяме се за третата вълна на Covid-19, като се има поради, че броят на новите инфекции в Делхи в своя пик може да доближи 37 хиляди дневно ", сподели шефът на столичната администрация Арвид Кейривал.
Според него градът ще сътвори ресурс от медицински О2 в 420 тона, дефицитът на който се усети остро по време на втората вълна. Ще бъдат отворени общо 64 предприятия за произвеждане на медицински О2.
В Делхи ще бъдат отворени лаборатории за проучване на SARS-CoV-2 и другите разновидности, сподели Кейривал.
 Лъв стана жертва на ковид в индийски зоопарк Лъв стана жертва на ковид в индийски зоопарк
9-годишен азиатски лъв е починал след заразяване с ковид в държавен зоопарк в покрайнините на град Ченай в Южна Индия. Това оповестих...
Междувременно имунизацията в Индия протича с много мудни темпове заради редица фактори: дефицит на ваксини, комплициране в доставките и разногласия сред федералното и щатското държавно управление по отношение на разпространяването на имунизацията.
Досега единствено 180 милиона души в Индия са получили първата доза от имунизацията, което е 14% от популацията на страната. 45 милиона души са били изцяло имунизирани (получени са и двете дози) - т.е. 3,4% от популацията.
Основните градове на Индия - Делхи, Мумбай, Колката, Ченай, Бангалор, Хайдерабад, както и главните градове в щата Махаращра - Пуна, Тана и Нагпур, получиха почти идентичен брой дози ваксина. През първите четири седмици от акцията за имунизация тези девет града получиха 16% повече дози ваксина от всички селски региони на страната.
Властите на страната се пробваха да разрешат казуса с съществуването на имунизацията за хора под 45-годишна възраст, като им предложиха имунизации против пари в частни клиники. Тази услуга обаче може да се употребява основно от поданици на релативно огромни обитаеми места.
Жителите на огромните градове могат да се имунизират в частни клиники. Ситуацията е доста по-лоша в дребните градове и селските региони. Липсва ваксина даже за главните рискови групи - лекари, обществени служащи и хора над 45 години и пациенти с хронични болести.
 Кипър отвори вътрешните си гранични пунктове Кипър отвори вътрешните си гранични пунктове
Етнически разграниченият Кипър направи основна стъпка към връщане на естествения темп на живот на фона на пандемията. Днес бяха отворени де...
Индия, където районните управляващи не могат да набират ваксини. Преди време държавното управление на щата Джаркханд изиска от федералното държавно управление да даде на щата изцяло безвъзмездни ваксини, защото съвсем цялото население на този район живее под прага на бедността и не може да заплаща за имунизации.
По-рано Върховният съд на Индия разкритикува дейностите на държавното управление за осъществяване на акция за имунизиране на популацията и прикани нужния брой дози ваксина да бъдат непокътнати за селските региони.
Съдът съобщи в изказване, че на процедура няма частни клиники в селските региони и затова селяните и селата са лишени от опцията да се имунизират. Съдът също по този начин уточни, че частните клиники са насочени към облагата и затова драговолно препродават имунизацията или се съгласяват да провеждат имунизации за чиновници на частни компании и в това време не се стремят да обезпечат имунизация на най-уязвимите групи от популацията.
 
Всичко зa ковид - следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР