Властите в граничния канадски град Уиндзор обявиха блокадата на моста

...
Властите в граничния канадски град Уиндзор обявиха блокадата на моста
Коментари Харесай

Падна блокадата на важен мост, свързващ Канада и САЩ, има арестувани

Властите в граничния канадски град Уиндзор оповестиха блокадата на моста до прилежащ Детройт за завършена, съобщи БНР.

" Амбасадър Бридж " - съществена комерсиална артерия сред Канада и Съединените щати, бе заграден в понеделник от стачкуващи, недоволни от противопандемичните ограничавания, което докара до фрапантни съкращения в автомобилната продукция от двете страни на границата.

Канадската полиция се зае в събота да разчисти блокадата след правосъдно предписание. В неделя броят на протестиращите понижа сензитивно. Част от тях бяха задържани. Протестът в столицата Отава и други елементи на Канада продължава.

Демонстрацията в Уиндзор е част от по-голямото придвижване към така наречен " Конвой на свободата " - митинги против наложителния темперамент на Covid-ваксините, носенето на маски и други ограничавания, както и против цялостната политика на демократичната власт на Джъстин Трюдо. По-рано управляващите в провинцията оповестиха изключително състояние, след което доста от транспортните средства и палатки на моста в град Уиндзор бяха отстранени от полицията или непринудено преместени от протестиращите. Смяташе се, че блокадата предизвиква загуби за стотици милиони долари седмично, защото през моста минава 25% от комерсиалния продан сред Съединени американски щати и Канада.

Блокирани остават още два гранични пункта - в провинциите Манитоба и Алберта.

През последните седмици на митинги множеството от провинциите в Канада оповестиха последователно отпадане на ограничавания, обосновано и с намаляващия брой болни. Но най-населените - Онтарио и Квебек - не са посочили такива планове.

В центъра на Отава в събота се бяха събрали към 4 000 стачкуващи, като някои от тях бутнаха оградата, издигната към Националния боен мемориал.

Канадската полиция заяви, че стачкуващите отчасти са финансирани от последователи в Съединени американски щати, като провинция Онтарио замрази средствата, дарени през една американска платформа – GiveSendGo, в четвъртък. Банка замрази две персонални сметки с към $1,1 млн., подадени в поддръжка на протестиращите.

Канадският ескорт на свободата въодушеви или укрепи към този момент съществуващи придвижвания и в други страни.

Френската полиция в събота разпръсна със сълзотворен газ опит за обсада на Шан-з-Елизе. До конфликти се стигна и в Цюрих, а в Хага съперниците на наложителната имунизация сполучливо стопираха придвижването в центъра. Протестите продължиха и в Австралия и Нова Зеландия, известни със прецизните си ограничавания поради пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР