Властите в Европейския съюз отпуснаха над един трилион долара субсидии

...
Властите в Европейския съюз отпуснаха над един трилион долара субсидии
Коментари Харесай

ФТ: Индустриалци поставят под въпрос целесъобразността на енергийните субсидии

Властите в Европейския съюз отпуснаха над един трилион $ дотации за потреблението на изкопаеми горива, с цел да облекчат финансовата тежест върху семействата и фирмите, се споделя в разбор на „ Файненшъл таймс “ (ФТ). Според индустриалците тези разноски са неустойчиви. „ Ние харчим всички пари за краткосрочни болкоуспокояващи, без да лекуваме самата болест “, отбелязва един от тях.

Европа не би трябвало да харчи милиарди за дотации за изкопаеми горива. Тя би трябвало да се концентрира върху понижаване на търсенето и прекосяване към възобновими енергийни източници, считат водещи европейски индустриалци.

„ Има нещо неправилно в това да се харчат такива пари “, съобщи пред ФТ Филип Делорм, началник на европейската индустриална група „ Шнайдер Електрик “. „ Разбирам болката на хората. Те крещят, тъй като не могат да си разрешат да заплащат сметките. Но ние харчим всичките си пари за малко настоящи болкоуспокояващи, без да лекуваме самото заболяване.

Има незабавна потребност да понижим зависимостта си от въглеродни горива и да се оправим с неефективното ползване на сила “, сподели той.

Главният изпълнителен шеф на „ Титан Цимент “ (собственик на циментовия цех „ Златна Панега “ – бел. БГНЕС) и заместник-председател на Кръглата маса на европейската промишленост Димитрис Папалексопулос съобщи, че е разбираемо за какво тази зима държавните управления се пробват да облекчат финансовото задължение на семействата и фирмите, страдащи от внезапното повишаване на цените на силата, само че че сходни дотации няма да продължат дълго.

„ Не се обръща задоволително внимание на вероятността от пет до осем години “, сподели той. Трябва да ускорим прехода към възобновима сила и да подсигуряваме, че дивидентите от нововъведенията ще останат най-вече в Европа, добави предприемачът.

Миналата година дотациите за потреблението на изкопаеми горива възлизат на повече от един трилион $ в международен мащаб, което е най-високата сума в историята, заяви Международната организация по енергетика.

Центърът за стопански разбори Bruegel отбелязва, че от септември 2021 година насам държавите-членки на Европейски Съюз са отпуснали повече от 657 милиарда евро, с цел да защитят потребителите от възходящите цени на силата. Само Германия е похарчила 265 милиарда евро за тази цел.

Не всички от тези пари са отишли за дотации, сподели Симоне Талиапиетра, създател на отчета на центъра Bruegel. Но сега изкопаемите горива съставляват към 70 % от енергийния микс на Европа, което значи, че по-голямата част от отпуснатите средства са отишли за дотации.

„ Не можем да обобщаваме енергийните дотации “, сподели Таляпетра и добави: „ Всички страни би трябвало да субсидират единствено уязвимите консуматори и да ги подтикват да преминат към екологични горива. Това ще помогне на Европа да излезе от това тъпо състояние в дълготраен проект “.

Беноа д " Ирибарне, началник на производството в компанията за строителни материали „ Сен-Гобен “, е склонен с нея. „ Общите дотации не са най-хубавият метод за харчене на пари “, споделя той. „ Ако можехме да отделим половината или една трета от тях за ускорение на прехода към по-чисти горива, щеше да е доста по-добре за Европа и нейната индустрия. Като понижим търсенето, ще понижим и цената на силата “, уточни Беноа д " Ирибарне.

В момента Европейската комисия завърши набор от ограничения в отговор на Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати, който ще възлиза на 369 милиарда $ за стимулиране на чистата сила.

Европейската промишленост се надява, че тези ограничения ще решат някои дългогодишни проблеми, като по-високите цени на силата в съпоставяне със Съединени американски щати и Азия, фрагментацията на енергийния пазар и комплицираните регулаторни правила.

Европа изпреварва мнозина в планирането на прекосяването към възобновими източници, само че е „ прекомерно мудна в използването на тези ограничения “, акцентира д " Ирибарне.

Йори Рингман, основен изпълнителен шеф на Cepi, комерсиална компания в европейската целулозно-хартиена индустрия с годишен оборот от 95 милиарда евро, съобщи, че подобряването на енергийната успеваемост е една от първите и най-важни стъпки в прехода. „ Започваме с енергийната успеваемост, тъй като знаем, че чистата сила няма да е задоволителна “, сподели той.

Рингман добави, че неговата промишленост не е поискала енергийни дотации. „ Трябва да се отървем от зависимостта си от природния газ. Имаме тази опция, само че се нуждаем от по-добро нормиране и система за издаване на разрешителни. Ако всичко, което желаете да извършите, е да поставите слънчеви панели на покрива на фабриката си, не би трябвало да лишава години, с цел да получите позволение “, съобщи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР