Властите в Босна са започнали да преместват няколкостотин мигранти от

...
Властите в Босна са започнали да преместват няколкостотин мигранти от
Коментари Харесай

Босна започва да затваря спорния лагер за мигранти

Властите в Босна са почнали да реалокират няколкостотин мигранти от порутения лагер покрай границата с Хърватия след интернационално наказание на нечовешките условия в обекта, оповестява " Франс прес ".

Мигрантите, най-вече мъже от Азия, Близкия изток и Северна Африка, са били качени на рейсове в лагера Вучяк в северозападната част на Босна, прецизира фотограф на организацията.
 Хората не са животни, оплакват се премръзнали мигранти в босненска гора
Хората не са животни, оплакват се премръзнали мигранти в босненска гора

Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович през днешния ден посети лагера и настоя за незабавното му затваряне

Местните управляващи показват, че 350 мигранти ще бъдат краткотрайно настанени в формален център край столицата Сараево - дестинация, която е надалеч от границата с Хърватия, която мигрантите желаят да прекосят, с цел да се доберат до Европейския съюз.

Лагерът Вучяк, който съставлява струпани палатки, в които липсва течаща вода, отопление и подобаващи тоалетни , беше основан до границата през юни.

Обектът незабавно притегли интернационалните рецензии за това, че е върху бунище и в регион, който е посипан с мини от югославските войни през 1990-те години.

През последните шест месеца хиляди мигранти го използваха като база за опитите си за прекосяване на границата.
 Предупреждават за надвиснала филантропична злополука в лагер за мигранти в Босна
Предупреждават за надвиснала филантропична злополука в лагер за мигранти в Босна

Хиляди хора спят по улиците или са се настанили в празни къщи

Според чиновник на Босненския червен кръст към 25 000 мигранти са минали през лагера.

Решението за затваряне на обекта беше взето, откакто Дуня Миятович, която е комисар по правата на индивида към Съвета на Европа, посети лагера през предходната седмица и предизвести за евентуални смъртни случаи, в случай че лагерът не бъде затворен на часа, изключително откакто температурите паднаха с наближаването на зимата.

Според локални информации няколкостотин мигранти са тръгнали през последните дни в последни опити да влязат в Хърватия и да продължат към Западна Европа.

Министърът на сигурността на Босна съобщи, че мигрантите, които са били реалокира от лагера, в последна сметка ще бъдат настанени в нов център, който сега се построява в бивше военно отделение покрай Сараево.

Около 8 000 мигранти понастоящем се намират в Босна, чиито публични мигрантски центрове, ръководени от Организация на обединените нации, могат да одобряват до 5000 души.

Бедната страна се трансформира в основна спирка по мигрантския маршрут, който минава през Балканите към Западна Европа.

Въпреки че множеството мигранти в края на краищата не престават нататък, хърватската полиция отблъсква мнозина, най-малко краткотрайно, оставяйки ги блокирани в Босна за дълги интервали от време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР