Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган

...
Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Берлин: Ердоган е добре дошъл на Г-20 в Хамбург, но без речи пред турците

Властите в Берлин отхвърлиха настояването на турския президент Реджеп Ердоган да направи послание към етнически турци в Германия идната седмица по време на визитата си за срещата на Г-20 в Хамбург. Германският външен министър Зигмар Габриел съобщи, че Берлин е получил молбата на Ердоган, само че тя е била отхвърлена още преди седмици, съобщи Франс прес.

"Преди седмици обясних на моите турски сътрудници, че не мислим това за добра концепция ", сподели дипломатът по време на посещаване в Русия. Той стимулира решението с понижения полицейски запас поради срещата на високо ниво, на която ще участват съветският и американският президенти Владимир Путин и Доналд Тръмп.

"Също по този начин много почтено заявих, че сходна поява не би била уместна, като се има поради актуалната конфликтна обстановка с Турция ", сподели министърът. И добави, че все пак турският водач ще бъде "приет с почести " на срещата.

Външният министър уточни, че би могъл да разбере водача на своята Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц, който съобщи, че "чуждестранни политици, които нарушават нашите полезности, не би трябвало да бъдат допускани да произнасят пламенни речи в Германия ".

В изявление за в. "Билд " Шулц сподели, че не би желал "Ердоган, който вкарва в пандиза членове на опозицията и публицисти в Турция, да организира огромни мероприятия в Германия ".

За последно турският президент приказва пред представители на 3-милионната турска общественост в Германия през май 2015 година, в Карлсруе.

Решението на Берлин идва на фона на все по-обтегнатите връзки сред Турция и Германия, които доближиха до нов спад след несполучливия опит за прелом против Ердоган от лятото на предходната година и чистката, която властта в Анкара предприе против опозицията по-късно.

По-рано този месец поради спора сред двете страни Берлин реши да изтегли своя контингент, участващ в задачи на антитерористичната коалиция, от турската база "Инджирлик " и да го настани в Йордания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР