Властите в Берлин и Париж не са получавали официална информация

...
Властите в Берлин и Париж не са получавали официална информация
Коментари Харесай

Анкара не е информирала Берлин и Париж, че ще обяви посланиците им за персона нон грата

Властите в Берлин и Париж не са получавали публична информация от Турция по въпроса с желанията на Анкара да разгласи за личност нон грата посланиците на 10 западни страни, включително на Германия и Франция.

Това оповестиха представители на двете страни, представени от Ройтерс.

Очаква се по-късно през днешния ден държавното управление в Турция да официализира оповестеното в събота решение на президента Реджеп Ердоган. То беше провокирано от общата позиция на 10-те страни, които настояха за обективен развой против турския деятел Осман Кавала.

Вчера американският държавен департамент изиска пояснение за решението на турския президент. А ръководителят на Европарламента Давид Сасоли дефинира дейностите на Турция като властническа наклонност.

Отношенията на Турция със западните ѝ съдружници са белязани от най-дълбоката им рецесия от началото на 19-годишното ръководство на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

В очакване на решението на турското държавно управление, през днешния ден пристигнаха и реакциите от Берлин и Париж.

Германия разгласи, че е в " тясно съдействие и консултиране със засегнатите от заканите сътрудници " и означи, че не е имало публично съобщение от турската страна. Говорителят на държавното управление в Берлин - Щефан Зайберт, разгласи, че управляващите са загрижени и озадачени от мненията на турския президент.

Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в сходство с околните двустранни връзки на двете страна и тяхното съдействие в границите на НАТО, съобщи Зайберт.

От френското външно министерство оповестиха, че досега страната не е получавала никаква публична информация от Турция по въпроса.

Кризата стартира, откакто посолствата в Турция на Съединените щати, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция се оповестиха за освобождението на Осман Кавала. В писмото на посланиците се показва, че процесът против деятеля хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция.

А външното министерство на Турция дефинира позицията им като интервенция в правосъдната система на страната.

64-годишният деятел и предприемач Кавала е в пандиза към този момент четири години, без да има неоправдателна присъда.

Той беше оправдан предходната година по обвиняванията, свързани с антиправителствените митинги през 2013 година в парка „ Гези “ в Истанбул.

Оправдателната присъда беше анулирана, а против него бяха повдигнати обвинявания в шпионаж и опит да бъде свалено държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година.

Ако в този момент бъде наказан, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР