Властите в Белград предлагат да получат северната част на Косово

...
Властите в Белград предлагат да получат северната част на Косово
Коментари Харесай

The Economist заговори за размяна на територии на Балканите, но това "ще отвори портите на Ада"

Властите в Белград оферират да получат северната част на Косово в подмяна на обитаемоте с албанци региони в южна Сърбия. Поддръжниците на концепцията настояват, че мултиетническите страни са се провалили на Балканите. Това написа " Икономист " (The Economist).

Има причина терминът " балканизация " да има неприятна популярност. Премахването на границите е по-добро решение от преначертаването им. В противоположен случай, както твърди почитан политик от Брюксел, ще се стигне до " отварянето на портите към пъкъла на Балканите ".

Белград не признава Косово, някогашна сръбска южна провинция, а косовските сърби към момента се възприемат за жители на Сърбия. Положението е типично за Балканите, където границите са неразбория.

По подигравка, множеството косовски сърби в действителност живеят в анклави в южната част на Косово. Така че и след вероятно съглашение те няма автоматизирано да попаднат в Сърбия. Вероятно ще бъдат принудени да изоставен домовете си или пък ще бъдат непосредствено изгонени.

През 1923 година Гърция и Турция се спогаждат да разменят към два милиона души. Повечето - гръкоговорящи православни християни, жители на Турция, са изпратени в Гърция, а по-малък брой гръцки мюсюлмани са преместени в противоположна посока. Брутален развой на етническо пречистване. Но от този момент двете страни не са водили война за територии между тях. Конфликт има единствено поради остров Кипър, където популацията остава смесено.

Така, този казус въодушевява националистите от Западните Балкани за решение на личните им проблеми.

Ако Сърбия и Косово стартират договаряния за смяна на границите, това може да докара до съществени последици. В подобен случай водачите на босненските сърби ще провеждат референдум за бъдещето на Република Сръбска, хърватите ще подадат тъжба, а бошняците ще се борят против разпада на страната си.

След това сърбите ще се опитат да обезвреждат националистите от Санджак, които сънуват за обединяване с Босна.

В същото време албанците от Западна Македония и Черна гора ще желаят присъединение към Велика Албания.

Привържениците на Велика Албания ще желаят елементи от Северна Гърция, а гръцките националисти ще желаят южната част на Албания.

Унгарските националисти не одобряват загубата на Трансилвания в Румъния, а румънските националисти ще желаят унищожаване на границата с Молдова.

Единствената балканска страна, която английското издание не загатва при изброяването на териториалните спорове в района, е България.

Източник: vesti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР