Властите в България са разделени, но това не означава, че

...
Властите в България са разделени, но това не означава, че
Коментари Харесай

Огнян Герджиков иска новият главен прокурор да е като Цацаров

Властите в България са разграничени, само че това не значи, че не би трябвало да има разговор сред тях. Такова мнение изрази проф. Огнян Герджиков пред bTV по отношение на избора на нов основен прокурор и срещите, проведени от президента по този мотив.

Правистът изрази мнение, че няма нищо неприятно в срещите на президента с магистрати.

Герджиков призна, че той самият не е изкушен от поста. Според него Сотир Цацаров бил един доста добър основен прокурор макар офанзивите против него, които били разбираеми поради позицията му. Правистът изрази мнение, че новият обвинител би трябвало да наподобява на своя предходник.
 От 15 юли до 14 ноември избират нов основен прокурор
От 15 юли до 14 ноември избират нов основен прокурор

Един от претендентите би трябвало да има 17 от 25 гласа на членовете на Висш съдебен съвет

Той съобщи, че му е " болно " за непрофесионалния метод, по който се одобряват законите.

В поддръжка на думите си той даде образец с Кодекса за обществено обезпечаване, който от 2000 година до в този момент е променян 138 пъти - по 7 пъти на година.

Според Герджиков точно тази смяна на разпоредбите в придвижване отблъсква вложителите от България, защото бизнесът е заинтригуван да има устойчиво законодателство.

Относно въпроса със дотациите съгласно Герджиков било забавно позоваването на референдума на Слави, където 2.5 млн. души са дали своят вот за дотация от 1 лев.
 Гешев чака мръсно и кално състезание за нов основен прокурор
Гешев чака мръсно и кално състезание за нов основен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и публицисти

Ако създадем един референдум дали да бъдат понижени двойно налозите, а заплатите увеличени двойно, считам, че ще се получи същият резултат, а на другата година страната ще банкрутира , предвижда той.

По думи на Герджиков сходно позоваване на референдуми, в случай че въпросът не е правилно заложен, не би трябвало да бъде основа за взимане на решения по значими въпроси.

Ако се одобри дотацията на политическите сили да бъде понижена до 1 лев, т ова ще докара до гибелта на дребните партии и зависимостта на огромните от бизнеса , безапелационен бе той.

Правистът напомни, че дотацията е била призната при ръководството на Национална движение „Симеон Втори" точно с цел да " не бъдем подвластни по подобен непосреден метод, тъй че бизнесът да диктува какви закони да се одобряват ".
 Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните дотации
Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните дотации

Двамата някогашни служебни министър председатели не утвърждават внезапното понижаване

Припомняме, президентът Румен Радев провежда серия срещи с шефовете в правосъдната система, с цел да съветва критериите и пълномощията на основния прокурор.

Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров , с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР