Властите в Азербайджан днес обявиха, че са поели контрола над

...
Властите в Азербайджан днес обявиха, че са поели контрола над
Коментари Харесай

Ескалация и риск от военен конфикт в Нагорни Карабах -

Властите в Азербайджан през днешния ден оповестиха, че са поели контрола над няколко позиции и са разрушили арменски цели в Нагорни Карабах.

Агенция Франс прес отбелязва, че това е ескалация, която съживява риска от война в този планински анклав.

В ескалацията през днешния ден починаха трима души - минимум двама арменски бойци и един азербайджански боец са убити при конфликти в Нагорни Карабах, който стана сцена на пълномащабна война сред Баку и Ереван през 2020 година

" Установен е надзор върху няколко значими височини, измежду които и хълмове ", се споделя в изказване на министерството на защитата на Азербайджан. В него се прибавя, че азербайджанските сили са напът да укрепят тези позиции.

Русия упрекна Азербайджан, че е нарушил прекратяването на огъня в оспорвания анклав и добави, че съветски мироподдържащи военни, ситуирани там, се пробват да стабилизират обстановката.

" В зоната на Сарибаба режимът на преустановяване на огъня бе нарушен от въоръжените сили на Азербайджан ", съобщи съветското министерство на защитата.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри от края на юли   тази година. Престрелките сред азербайджанската войска и арменските сили водят до жертви измежду военните, отбелязва и съветската редакция на Би Би Си.

В непризнатата република Нагорни Карабах към този момент е оповестена частична готовност. Азербайджан желае да управлява град Лачин, през който минава единственият път от Армения за Карабах.

Армения наподобява е подготвена за това: преди дни секретарят на арменския Съвет за сигурност съобщи, че арменските военни ще изоставен Карабах до септември.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР