Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни

...
Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни
Коментари Харесай

Азербайджан арестува 3-ма бивши президенти на Нагорни Карабах

Властите в Азербайджан арестуваха няколко някогашни сепаратистки водачи на Нагорни Карабах. 

Отцепническият район, обитаем най-вече с арменци, се върна под контрола на Баку откакто въоръжените сили на азерите реализираха мълниеносна военна интервенция и за по-малко от 24 часа унищожиха армията на арменските сепаратисти и намиращи се там съветски " миротворци ", съобщи OFFnews.bg.

Сред задържаните са трима " президенти " на Нагорни Карабах. Това са Араик Арутюнян, който ръководеше района от 2020 до 2023 година, Аркади Гукасян, който беше глава в Степанакерт от 1997 година до 2007 година и предшественикът му Бако Саакян. Председателят на сепаратисткия законодателен орган Давид Ишханян също е зад решетките. В момента арестуваните се разпитват от службите по сигурност в Баку, написа " Азерски фронт ".

Азербайджан пое контрола над Нагорни Карабах на 20 септември, само че се зарече водачите на сепаратистите да бъдат осъдени за дейностите си. През последните две седмици съвсем всички арменци в региона напуснаха района, поради терзания, че азерите могат да ги подложат на репресии.

Азербайджан към този момент арестува Рубен Варданян, някогашен началник на държавното управление на Карабах, и Левон Мнацаканян, някогашен пълководец на сепаратистката войска на Нагорни Карабах, на гранични контролно-пропускателни пунктове.

Всички държавни институции и техните ведомства ще бъдат разпуснати до 1 януари 2024 година, а Република Нагорни Карабах ще престане да съществува откакто актуалният държавен глава в Степанакерт Самвел Шахраманян подписа декрет за това.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР