Властите в Аржентина заловиха близо 400 кг кокаин в руското

...
Властите в Аржентина заловиха близо 400 кг кокаин в руското
Коментари Харесай

Близо 400 кг кокаин са заловени в посолството на Русия в Аржентина

Властите в Аржентина заловиха близо 400 кг кокаин в съветското посолство в страната, съобщи Асошиейтед прес в петък.

Според първичната оценка на проверяващите откритият опиат е на обща стойност за над 50 млн. евро.

Аржентинският вътрешен министър Патрисия Булрич удостовери за интервенцията с уточнението, че в хванатите 12 куфара е имало 389 кг кокаин, предопределен за трафик в Европа. По думите й опиатът бил " доста чист " и е щял да бъде превозен в Русия и Германия.

Булрич разяснява още, каналът е проведен от петима души, измежду които двама аржентинци и трима руснаци, един от които е работил в съветската дипломатическа задача. Друг от обвинените пък се укрива в Германия. В четвъртък източник на ТАСС и РИА " Новости " от министерството на външните работи сподели, че акцията не е била разгласена, " с цел да не се попречи на взаимните оперативни дейности ".

Операцията е била готова и осъществена с присъединяване на съветски служители на реда, като следствието е траяло паралелно в двете страни повече от една година. Всичко стартира със сигнал, подаден от съветския дипломат в Аржентина през 2016 година, откакто разкрил опиати в помещение на учебното заведение към посолството. Куфарите се появили през юли, донесени от чиновник на посолството, който през същата година напуснал задачата.

За да проследят мрежата, аржентинците подменили кокаина с брашно и инсталирали в куфарите устройства за GPS следене. Номерът сработил и полицията, взаимно с съветската работа ФСБ, наблюдавали пратката до Москва. След това арестували трима аржентински митничари, както и руснаците, които посрещнали куфарите на летището. Задържан е и някогашен съветски посланик, чието име не се показва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР