Властите ще следват принципа публични пари, публичен кодПолитическо споразумение в

...
Властите ще следват принципа публични пари, публичен кодПолитическо споразумение в
Коментари Харесай

Мюнхен пак ще мигрира от Windows към Linux

Властите ще следват правилото „ обществени пари, обществен код ”

Политическо съглашение в Мюнхен планува подмяна на Windows с Linux в администрацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Н овоизбраните управляващи на Мюнхен приготвят проект за преход към потребление на операционни системи и софтуерни артикули с отворен код на компютрите в администрацията, заяви ZDNet.

Това не е първата сходна самодейност. Преди няколко години управляващите в Мюнхен минаха към отворената платформа Linux, само че по-късно върнаха чиновниците в администрацията на Windows. В следващия опит за миграция чиновниците в някои ведомства ще се откажат от потребление на Windows и офис пакета Microsoft Office.
още по тематиката
„ Там, където това е механически и финансово осъществимо, градът ще се концентрира върху отворените стандарти и безплатния програмен продукт с отворен код. Ще се придържаме към правилото „ обществени пари, обществен код ”, се споделя в неотдавна утвърденото съдружно съглашение сред Зелената партия и социалдемократите.

В сходство с това, до момента в който въпросът не засегне поверителни или персонални данни, изходният код на софтуера ще бъде отворен, гласи още съглашението на новоизбраните политически сили.

Решението на градските управляващи е добре признато от поддръжниците на софтуера с отворен код. „ Ние сме доста удовлетворени, че управляващите започнаха да приказват за правилото „ обществени пари, обществен код ”, съобщи представителят на Европейската фондация за свободен програмен продукт, основана в Берлин – Алекс Сандър.

Той обаче разяснява пред ZDNet, че до момента управляващите са оповестили единствено проекти за бъдещето, без да загатват съответни периоди на плана за преход към програмен продукт с отворен код.

За първи път управляващите в Мюнхен започнаха да трансферират чиновници към програмен продукт с отворен код през 2003 година Проектът се осъществя в продължение на 10 години, само че единствено една година след неговото привършване стартира разискване на опцията за връщане към Windows.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР