Властите ще следват принципа публични пари, публичен кодПолитическо споразумение в

Властите ще следват принципа публични пари, публичен кодПолитическо споразумение в ...

Мюнхен пак ще мигрира от Windows към Linux.


Властите ще следват принципа „публични пари, публичен код”

Политическо споразумение в Мюнхен предвижда замяна на Windows с Linux в администрацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Новоизбраните власти на Мюнхен подготвят план за преход към използване на операционни системи и софтуерни продукти с отворен код на компютрите в администрацията, съобщи ZDNet.

Това не е първата подобна инициатива. Преди няколко години властите в Мюнхен преминаха към отворената платформа Linux, но по-късно върнаха служителите в администрацията на Windows. В поредния опит за миграция служителите в някои ведомства ще се откажат от използване на Windows и офис пакета Microsoft Office.
още по темата
„Там, където това е технически и финансово осъществимо, градът ще се съсредоточи върху отворените стандарти и безплатния софтуер с отворен код. Ще се придържаме към принципа „публични пари, публичен код”, се казва в наскоро одобреното коалиционно споразумение между Зелената партия и социалдемократите.

В съответствие с това, докато въпросът не засегне поверителни или лични данни, изходният код на софтуера ще бъде отворен, гласи още споразумението на новоизбраните политически сили.

Решението на градските власти е добре прието от поддръжниците на софтуера с отворен код. „Ние сме много доволни, че властите започнаха да говорят за принципа „публични пари, публичен код”, заяви представителят на Европейската фондация за свободен софтуер, базирана в Берлин – Алекс Сандър.

Той обаче коментира пред ZDNet, че досега властите са обявили само планове за бъдещето, без да споменават конкретни срокове на проекта за преход към софтуер с отворен код.

За първи път властите в Мюнхен започнаха да прехвърлят служители към софтуер с отворен код през 2003 г. Проектът се реализира в продължение на десет години, но само една година след неговото приключване започна обсъждане на възможността за връщане към Windows.

Източник: technews.bg