Властите проверяват версията за метеор, който е избухнал във въздуха.

...
Властите проверяват версията за метеор, който е избухнал във въздуха.
Коментари Харесай

Ярка светлина и страшен тътен изплашиха цяла Северозападна България

Властите ревизират версията за метеор, който е избухнал във въздуха. Необичайното събитие уплаши хората от Северозапада и провокира вълна от мнения в обществените мрежи.

 

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния, заяви Meteo Balkans нощес. В 21.49 астероидът бе видян над София. 

 

" До момента разполагаме с информация, че става дума за паднал астероид, който е бил видян съвсем от всички градове в България. Хората оповестяват за ярка светлина в небето, превръщаща нощта в ден, която приключила с нечовечен екот. Къде тъкмо е паднал астероидът към момента не знаем ", настояват от Meteo Balkans.

 

Първоначалните подозрения за паднал астероид бяха доказани от Националния център по метеорология и хидрология, както и от Министерство на вътрешните работи.

 

" Към 22:00 часа в региона на Видин се е чул гърмеж. Екипи на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи са създали оглед на региона. Няма данни за потърпевши хора и нанесени материални вреди. Проверката продължава ", оповестиха от вътрешното министерство.

 

" Не е случай, а естествено събитие. Искам да успокоя жителите, че на територията на Видин няма никакво напрежение. Още нощес обхождахме региона вероятно за потърпевши хора или вреди, няма такива ", това съобщи тази заран на брифинг директорът на ОДМВР - Видин старши комисар Петър Коцин.

 

По думите му село Голотарци е единственото място, от което е дошъл сигнал, че наоколо до селскостопанска сграда се е чул мощен гръм. " На доста места се е чул този екот, за това и бяха мобилизирани всички сили, с цел да се види има ли някаква потребност от наша интервенция или други институции ", добави Коцин.

 

Около 23 ч. постъпи информация от сътрудниците от Румъния, че става дума за естествено събитие, акцентира комисарят.

 

По данни на румънските управляващи става дума за астероид, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

 

Според доцент Никола Петров, който е шеф на галактическата обсерватория на връх Рожен, астероидът е бил с размерите на футболна топка и е прелетял на височина 1 км. като се е движел със скорост 10-20 пъти по-голяма от тази на патрон.  " Ако разликата от светлината до тътена е 3 минути, дистанцията, на което е паднал астероида може да е 300-400 км. Не се знае даже дали е в Румъния ", сподели в утринния блок на Нова тв доцент Петров.

 

Небесното тяло е забелязано и от екипа на Института по астрономия към Българска академия на науките. Физикът Пенчо Маркишки потвърди за NOVA, че става въпрос за астероид. 

В обществената мрежа известия, че са видели галактическото тяло има от Врачанско, Монтанско, Софийско, както и в небето над Бургас, Пловдив и други градове.

Много хора описват, че са станали очевидци на необикновеното събитие. Мнозина настояват, че са чули гръм и екот. Разтресли са се къщите.


Някои хора са помислили светлината в небето за заря, а други – за преминаващ аероплан.

„ Не видях светлината, само че чух доста мощен гръм. Зачудих се какво става. След това видях мненията в обществените мрежи. Първоначално взех решение, че е земетресение “, съобщи пред БТВ Николай от Видин.

 

" Това е по този начин наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя провокира светлинни и звукови резултати. Възможно е материалът от падащото тяло да доближи земята ", разяснява в " Денят стартира " Любомир Илиев от Института по астрономия на Българска академия на науките по отношение на падналия през вчерашния ден в страната астероид.

 

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са останки от метеори, които не са съумели да изгорят изцяло при прекосяването си през земната атмосфера.

При рухване на такова тяло се следи интензивно светещ, движещ се обект с очевидно по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година написа, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-и юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли.

Метеорът е метеорит или различен обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги " падащи звезди ".

Терминът " метеорид " (или " метеорно тяло " ) е твърдо тяло с релативно дребни размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, в случай че навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат стоманени или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Когато метеорът е по-голям, забележим при дневна светлина (и, съгласно някои дефиниции, издава звук) - огнената топка, получена при детонацията, се назовава болид.

" Няма данни за опустошения или повреди по здания. Такива огромни болиди не са чак толкоз редки феномени, могат да се следят даже и денем ", добави Любомир Илиев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР