Властите продължават да настояват, че при вчерашните сблъсъци в центъра

...
Властите продължават да настояват, че при вчерашните сблъсъци в центъра
Коментари Харесай

МВР съобщи за трима ранени полицаи при снощния протест, но не и за бити граждани

Властите не престават да упорстват, че при вчерашните конфликти в центъра на София са потърпевши единствено служители на реда макар записите по какъв начин чиновници на реда ритат и влачат хора. Трима чиновници на Министерство на вътрешните работи са потърпевши при митингите нощес в София. Един от тях е в по-тежко положение, защото е бил ударен с бутилка от протестиращ, заяви БНР. Другите двама униформени чиновници са с по-леки пострадвания. Между 10 и 20 са арестуваните протестиращи. От Столична дирекция на вътрешните работи изясняват, че ще продължат да преглеждат камерите в региона, защото част от лицата на някои от хората, които са били най-активни в провокациите против Министерство на вътрешните работи, са били снимани от камерите. Вероятно в събота ще има още арестувани.
Всички отведени досега не е ясно дали ще бъдат арестувани за 24 часа или ще им бъдат формирани предупредителни протоколи по Закона за Министерство на вътрешните работи.
Снощи с рухването на мрака напрежението пред Министерски съвет ескалира. Полицията стартира да извлича хора от митинга и да ги постанова с ритници и юмруци. Протестиращи се оплакаха, че е употребен и пикантен спрей. Десетки са задържани.
Полицията на практика изпусна контрола над протестиращите в София след двата митинга на последователи и съперници на ГЕРБ. Малко откакто министър председателят Борисов приказва пред входа на Министерския съвет, напрежението стартира да се повишава, предизвикано от момчета с черни фланелки, които започнаха да хвърлят бутилки с вода и яйца против полицията. Вече часове наред протестиращите шестват сред Министерския съвет и Орлов мост, като към тях прииждат още хора.
Периодично измежду множеството избухваха нови спорове с полицията, като малко преди 23 часа съвсем се стигна до пердах, когато служители на реда с щитове и палки пробваха да съкратят периметъра на митинга. Ситуацията се успокои ненапълно, когато полицията отстъпи. В момента обаче в региона се струпват още сили на жандармерията.

Как избухна напрежението
С изтеглянето на хората, които бяха докарани с рейсове от страната да поддържат Борисов, протестиращите против него пробваха да препречат пътя им. С крясъци "Оставка! " и "Гешев е срам! " те потеглиха към Орлов мост, минаха около обграденото с полицейски кордон Народно заседание, само че ненадейно финтираха служителите на реда, заобиколиха зад СУ "Климент Охридски " и около Националната библиотека стигнаха до пространството, в което бяха паркирани ГЕРБ-автобусите. Там, при неналичието на доста полиция, се стигна до физически конфликти. Имаше и побутване сред протестиращи от митинга на Радев и служителите на реда, а най-масово се скандираше към хората на ГЕРБ "Платени отпадъци! ".
Привърженците на ГЕРБ въпреки всичко съумяха да се качат в рейсовете и останаха там да чакат отбрана от униформените. Когато служителите на реда се появиха, някои от автобусите съумяха да потеглят, само че другите бяха блокирани от съперници на държавното управление и на основния прокурор. В последвалата неразбория бяха задържани най-малко трима души.
Близо час протестиращи обикаляха улиците, а полицията на няколко пъти едвам удържа ситуацията. В последна сметка рейсовете на ГЕРБ съумяха да се изтеглят, като се наби на очи, че измежду тях има и държавен рейс за транспорт на възпитаници.
В момента протестиращите са още веднъж пред Министерския съвет, като не престават да прииждат хора и от двата лагера. "Така както те събират платени митинги, по този начин би трябвало цяла България да се вдигне и да пристигна тук, в София, с цел да декларират ясно, че ни писна да ни се подиграват и да ни вършат на луди ", сподели един от протестиращите пред Би Ти Ви.
Министерство на вътрешните работи също призна, че довечера се стигна до напрежение в центъра на София. "Около 19:50 часа участници в митинга пред постройката на "Дондуков " 2 почнали да замерят служителите на реда от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е разгласен завършек на митинга пред постройката на "Дондуков " 1, част от събралите се пред "Дондуков " 2 са създали несполучлив опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата демонстрация (пред постройката на "Дондуков " 2) са нанесли вреди на два рейса ", рапортуват от полицията. И твърдят, че екипи на Столична дирекция на вътрешните работи не престават да извършват отговорностите си.
В късните часове напрежението пред постройката на Министерски съвет ескалира. Полицията стартира да арестува наред, като някои от стачкуващите бяха влачени за косите, с цел да бъдат прибрани. По предварителни данни задържаните са към този момент няколко десетки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР