Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на

...
Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на
Коментари Харесай

Заявката на Украйна за влизане в НАТО изненада САЩ

Властите на западните страни се притесняват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, защото не желаят война с Русия. Това се споделя в публикация, оповестена в петък в американския вестник Politico .

Според двама американски чиновници, " известието на Украйна, че се стреми към бързо участие в НАТО, пристигна като изненада за администрацията на [президента на Съединени американски щати Джо] Байдън “. Както се отбелязва в обявата, " участието на Украйна в НАТО от дълго време е гореща тематика за Вашингтон заради член 5 “ от Северноатлантическия контракт, подписан през 1949 година, който планува групов отговор при положение на " въоръжено нахлуване против една или повече " страни членки на НАТО. Изданието написа, че " мнозина в Съединени американски щати са били обезпокоени от вероятността за война с Русия ".

Както се прецизира в публикацията, " Западът се опасява, че незабавното влизане на Украйна в НАТО <...> може да докара до война сред Съединени американски щати и Русия “. Според изданието " някои съдружници на някогашния президент (на САЩ) Доналд Тръмп даже са се пробвали да убедят Украйна да се ангажира да не се причислява към НАТО “.

В петък президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа заявление за ускорено присъединение на страната към НАТО. На собствен ред генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг не отговори на пряк въпрос на публицисти дали съюзът е подготвен да прегледа това заявление. Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация, назова кандидатурата на Украйна за участие в НАТО искане на Киев за " ускорение на началото на трета международна война “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР