Властите на Тексас възстановиха подаването на електроенергия в целия щат,

...
Властите на Тексас възстановиха подаването на електроенергия в целия щат,
Коментари Харесай

Тексас пред хуманитарна криза поради рекордно ниски температури /снимки/

Властите на Тексас възвърнаха подаването на електрическа енергия в целия щат, което донесе облекчение след дни на невиждано ниски температури, само че милиони хора към момента изпитват усложнения с сигурността на питейната вода, оповестява Агенция Франс Прес.
„ Поради липса на електричество, замръзнали тръби, високо ползване в избрани моменти, видяхме по какъв начин броят на системите, които рапортуват за проблеми (с водата) се усилва “, сподели Тоби Бейкър, изпълнителен шеф на Тексаската комисия по качеството на околната среда, пред публицисти по време на брифинг по малкия екран.
Проблемите с водата, сподели той, засягат към 14,3 милиона поданици от при обща бройка на популацията от 29 милиона, защото чиновниците раздават прясна вода и храна на хиляди хора.
Съветът по надеждност на електроснабдяването в Тексас (ERCOT) заяви в петък, че комуналните услуги са се нормализирали, само че повече от 54 000 клиенти към момента са без електричество в събота, като екипите се борят да ремонтират излезлите от строя линии, съгласно уеб страницата poweroutage.us.
Тъй като очевидните последствия от ожесточената стихия ставаха все по-осезаеми в южно-централния регион- към 70 души изгубиха живота си заради студената вълна – американският президент Джо Байдън разгласи за бедстващи 77 от най-тежко засегнатите окръзи в Тексас.
Тази декларация упълномощава Министерството на вътрешната сигурност и Федералната организация за ръководство при изключителни обстановки (FEMA) да координират напъните за облекчение на бедствията и ускорение на оказването на помощ.
Драмата в Тексас съставлява сама по себе си първата огромна вътрешна рецесия за ръководството на Байдън. Той съобщи, че желае да посети щата при започване на идната седмица, само че не желае да отвлича вниманието от напъните за оказване на помощ.
Кризата бе политическа злополука за сенатора Тед Круз от Тексас, откакто бе засечен да пътува до безоблачен Канкун, Мексико, до момента в който гласоподавателите му вкъщи замръзваха.
„ Проблем освен за тексасци “
Конгресменът-демократ Александрия Окасио-Кортес, постоянно цел на рецензия от странана на републиканците, беше в Тексас в събота, като даде поддръжка, откакто събра над 3,7 милиона $ за няколко дни, с цел да помогне за възобновяване на Тексас.
“Това не е проблем единствено за тексасците, това е проблем за цялата ни страна,” сподели конгресменката от Ню Йорк в Хюстън.
Дори след възобновяване на електрозахранването и повишение на температурите в събота, в доста градове е наложително водата да се преварява преди консумация.
Силвестър Търнър, кмет на Хюстън, четвъртият по величина град в Съединени американски щати, съобщи, че преваряването на водата може да продължи до понеделник.
На доста места хората се редят на опашки пред църкви, публични центрове или на паркинги – от време на време с часове – в очакване да получат бутилирана вода.
„ Разпределението на вода, разпределението на бутилирана вода наподобява към момента е наш приоритет номер едно “, сподели Ним Кид, началник на Тексаския отдел за ръководство на изключителни обстановки, по време на брифинга по малкия екран.
“Само предната вечер сме поръчали 9, 9 милиона бутилки вода посредством нашите федерални сътрудници … 2, 1 милиона бяха разпределени досега.”
Кид сподели, че щатът е поръчала повече от пет милиона пакети с подготвена храна, само че времето е попречило разпределението им.
Властите експлоатираха над 300 “затоплящи центъра” в целия щат.
Докато хладният въздух се придвижваше на север и изток в събота, тексасците най-сетне почувстваха връщането на по-топлите температури, вариращи от малко над 10 градуса по Целзий.
С топенето на снега и възобновяване на тока, се чака сметките за електрическа енергия да бъдат идващото затруднение за доста тексасци, което накара губернатора Грег Абът да се срещне в събота с депутатите, с цел да обсъдят по какъв начин да подсигуряват, че жителите „ няма да получат неразумни сметки за комунални услуги, които не могат си разрешат поради краткотрайния голям скок на енергийния пазар “, се споделя в четене на срещата.
Щатът е единственият в континенталната част на Съединени американски щати, който има лична самостоятелна електрическа мрежа, което значи, че е прекратена заради неприятното време.
Държавният прокурор Кен Пакстън стартира следствие за това по какъв начин ERCOT и 11 други енергийни компании “грубо и несъответстващо са се справили с рисковото зимно време тази седмица”, съобщи той в изказване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР