Властите на Шри Ланка са били информирани от чуждестранните агенции

...
Властите на Шри Ланка са били информирани от чуждестранните агенции
Коментари Харесай

Гняв в Шри Ланка заради информацията за предупреждения за готвените атентати

Властите на Шри Ланка са били осведомени от задграничните организации за сигурност преди повече от четири месеца , че мрежа от ислямски екстремисти е дейна в страната и има възможност да извърши терористични офанзиви, обявиха районни и западни управляващи, представени от английския вестник The Guardian.
Информацията, че формалните лица може би са знаели от предходната година за опасността от лицата, виновни за бомбените атентати на Великден, които убиха над 350 души, провокират отвращение от многочислените и систематични пропуски в разузнаването в Шри Ланка. Вчера, 24 април, президентът Майтрипала Сирисена изиска оставката на висши чиновници, които не са съумели да предадат три обособени публични предизвестия, изпратени от индийските разследващи организации в границите на три седмици преди офанзивата, напомня Агенция " Фокус ".
Въпросните публични предизвестия са последвали месеци на неофициални диалози сред индийски следователи и техните сътрудници от Шри Ланка, в които са предадени детайлности за мрежата, в това число самоличността на нейния водач и членове. Сирисена към този момент прикани за огромно преструктуриране на силите за сигурност след неуспеха да се предотврати една от най-смъртоносните терористични офанзиви през последните години.
Сарат Фонсека, фелдмаршал от армията на Шри Ланка и политик, съобщи пред локалния парламент, че нападението наподобява е било " седем или осем месеца в развой на образуване " и смята, че случилото се е " колосален неуспех в събирането на разследващи данни ". " Във всяка друга страна, цялото държавно управление щеше да подаде оставка поради този безпорядък, само че това няма да се случи тук. Сигурността е станала за посмешище ", сподели той.
Информацията от Индия е била завършена след огромен разбор на данни, с които силите за сигурност в Индия са се сдобили след арести на последователи на " Ислямска страна " през ноември предходната година. Големият брой телефони, дискове и USB памети, събрани по време на набезите, разкриват връзки сред арестуваните и Мохамед Захран Хашим, заподозряния водач на терористичната мрежа в Шри Ланка, виновна за бомбените атентати. След това интервенция по наблюдаване разкрива, че радикалният просветител, който към този момент е бил прочут на службите за сигурност на Шри Ланка, неведнъж е контактувал с известни деятели на " Ислямска страна " в Бангладеш. Според някои известия Хашим е бил в контакт с екстремисти в Източен Афганистан, свързани с терористичната формация.
" Ислямска страна " пое отговорността за бомбените атентати, за които се счита, че са най-смъртоносните, осъществени от групировката. Появи се версия, че те са възмездие за всеобщото ликвидиране на мюсюлмани в новозеландския град Крайстчърч.
Индийските служби са предизвестили настоятелно Шри Ланка, откакто експлозиви бяха открити в отдалечена плантация в народен парк в северозападната част на Шри Ланка. Мрежата на Хашим е обвързвана с тази находка. По това време не е знаело за плануван скрит план за взривяване на църкви или хотели. Не е ясно за какво Индия е чакала до април, с цел да издаде публично известие за опасността.
Броят на жертвите от офанзивите против три църкви и три първокласни хотела в и към столицата на Шри Ланка Коломбо доближи 359 души, като 500 са ранени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР