Властите на северните европейски страни обявиха, че са засекли леко

...
Властите на северните европейски страни обявиха, че са засекли леко
Коментари Харесай

Засечено е увеличаване на нивата на радиоактивност в Северна Европа този месец

Властите на северните европейски страни оповестиха, че са засекли леко увеличение на равнищата на радиоактивност в Северна Европа този месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нидерландски представители настояват, че това може би е от източник в Западна Русия и може да е индикация за повреди в горивен детайл в нуклеарна централа. Но съветската организация ТАСС заяви, като цитира представител на съветския нуклеарен оператор Росенергоатом, че двете нуклеарни централи в Северозападна Русия не са съобщили за никакви проблеми.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология успокои за радиацията

Централата Ленинград край Санкт Петербург и централата Кола край Мурманск работят обикновено, като радиационните равнища са в норма.

Финландските, норвежките и шведските органи за радиационна и нуклеарна сигурност споделиха тази седмица, че са отчели дребни количества радиоактивни изотопи, които са безвредни за хората и за околната среда в елементи на Финландия, Южна Скандинавия и Арктика.

Шведският орган за радиационна сигурност разгласи, че към този момент не е допустимо да се удостовери кой може да източникът на нарасналите равнища на радиоактивност. Финландските и норвежките органи също не спекулираха за вероятния източник. Но Националният институт за публично опазване на здравето и околна среда в Нидерландия сподели в петък, че е анализирал данните на северните страни и тези калкулации демонстрират, че радионуклидите (радиоактивни изотопи) идвали от посока на Западна Русия. Според нидерландската работа тези радионуклиди са изкуствено основани и съставът им може да посочва повреди в горивен детайл в нуклеарна централа. Агенцията добави, че точната локация на източника не може да бъде разпозната поради ограничавания брой измервания.

Изпълнителният секретар на Организацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити Ласина Зербо написа в Туитър през вчерашния ден, че сензорите за радиационно наблюдаване на организацията в Швеция са засекли леко нарастване на няколко безвредни изотопи във въздушното пространство на Северозападна Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР