Властите на Ню Йорк са подали иск срещу пет крупни

...
Властите на Ню Йорк са подали иск срещу пет крупни
Коментари Харесай

Ню Йорк иска обезщетения от пет нефтени корпорации за екологични щети

Властите на Ню Йорк са подали иск против пет крупни нефтени компании - BP, Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips и Royal Dutch Shell. В този иск се упорства тези компании да изплатят милиарди долари обезщетения за нанесени вреди на околната среда, се споделя в изказване на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, оповестено на формалния му уебсайт.

В заявката се споделя, че нюйоркските управляващи считат да се борят в съда за възобновяване от страна на тези пет компании на милиарди долари, които Ню Йорк ще би трябвало да даде за отбрана на своите жители от следствията от климатичните промени. Обяснява се, че става дума за разноски, които мегаполисът към този момент е направил поради влошената екологична конюнктура, само че също и за такива, които ще се вършат в бъдеще.

Нюйоркските управляващи означават, че се нуждаят от финанси за реализиране на стратегия за подготовка на града за справяне с последствията от световното стопляне. Те плануват в частност подсилване на бреговата линия против стихии и по отношение на повишение на равнището на Световния океан, възобновяване на инфраструктурата, обвързвана с водоснабдяването и канализацията. Средства са нужни и за акция за подготовка на жителите към измененията в климата, се споделя в изказването и се акцентира, че градът към този момент е похарчил за това минимум 20 милиарда $.

В документа се показва, че „ наскоро оповестени документи демонстрират, че в браншовете, работещи в региона на добива на изкопаеми горива, още през 80-те години е било добре известно какъв резултат има изгарянето им и какво е предстоящото влияние от това върху климата.

Кметът Бил де Блазио разгласи и желанието си да приключи практиката парите на пенсионните фондове в Ню Йорк – към 189 милиарда $, да бъдат влагани в скъпи бумаги на компании, профилирани в нефтодобив. Очаква се това да се реализира през идващите пет години.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР