Властите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в пълна

...
Властите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в пълна
Коментари Харесай

Войските в Косово са приведени в пълна бойна готовност

Властите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в цялостна бойна подготвеност и се готвят да проведат интервенция за унищожаване на барикадите, издигнати в северната част на Косово и Метохия. Това заяви в понеделник сръбският вестник, базирайки се на източници, близки до Международната задача под егидата на НАТО в Косово и Метохия.

Според изданието към 1,5 хиляди чиновници по сигурността са били инструктирани да останат на местата на работа или в обсега за възможни напредвания през нощта през идната нощ.

На 25 декември посланиците на страните от Куинта (Великобритания, Германия, Италия, Съединени американски щати, Франция) желаеха от президента на Сърбия да унищожи барикадите, издигнати в северната част на Косово и Метохия, в границите на 24 часа. Те изпратиха писмо до сръбския водач с такова искане, заплашвайки, че в противоположен случай няма да пречат на опитите за независимо справяне със обстановката на непризнатия косовски министър председател Албин Курти, който акцентира, че премахването на барикадите в северната част на районът " не може да изключи жертви ".

Ситуацията в Косово и Метохия внезапно ескалира на 6 декември, когато специфични елементи на непризната групировка, съпроводени от патрули на задачата на Европейския съюз в Косово, започнаха да завладяват пространствата на изборните комисии в Северно Косово и Метохия. Сръбското население се провежда непринудено и отблъсква косоварите, които минават през река Ибър. На 8 декември към 350 служители на реда от Косово влязоха в обитаемата със сърби северна част на самостоятелната сръбска провинция с бронирани транспортни средства и блокираха Северна Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува сръбския някогашен служител на реда Деян Пантич по скалъпени обвинявания. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко обитаеми места.

Курти в изявление за вестник " Гардиън " изрази мнение, че премахването на барикадите в северната част на провинцията " не може да изключи жертви " и би трябвало да завърши " колкото по-скоро, толкоз по-добре ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР