Властите на Крит предупреждават за нарастващо присъствие на отровни риби,

...
Властите на Крит предупреждават за нарастващо присъствие на отровни риби,
Коментари Харесай

Разкъсващи плът и причиняващи ампутации отровни риби заплашват туристите в Гърция

Властите на Крит предизвестяват за възходящо наличие на отровни риби, които даже могат да причинят ампутации на части от човешкото тяло. Рибарите също по този начин показват огромна угриженост по отношение на увеличението на популацията на сребърната пухкавка във водите на Додеканезите и Крит и споделят, че риболовът и туризмът са застрашени.


Тази риба, видяна за първи път преди 20 години, заплашва да направи риболова изцяло неосъществим и риболовците приканват страната и района на Крит да осведомят туристите да бъдат деликатни и в това време да финансират " битката с рибата ", тъй като вредите върху морската среда към този момент са големи.

Янис Андрулакис, президент на префектура Ираклион, споделя, че са регистрирани редица произшествия, породени от сребърната риба, която произлиза от Индийския океан.

„ Вече казахме на управляващите в региона на Крит да осведомят туристите за рибите, тъй като са нападателни. Те могат да се появят на 20 места към Крит и да стигнат до глезените на плувците. Помните ли случая с нахапаното дете в Сити преди година и половина? Детето трябваше да бъде оперирано. Имахме различен случай на Калимнос. Досега има осем случая. Това са единствено известните случаи, повярвайте ми, има още доста, само че ги крият, с цел да няма вреди за туризма “, твърди Андракулис.

Директорът на проучванията в националната лаборатория Горгос Серпес също удостоверява, че е имало набези от тази риба върху плувци.

„ Някои офанзиви са приключили с ампутация. Например сребърна риба пухкавка е откъснала пръста на човек, до момента в който той плувал. Имали сме такива обстановки. Тя може да се види като нещо светещо и движещо се. Ето за какво е добре да внимавате, до момента в който плувате “, споделя Серпес, съгласно който рибата е пристигнала през Суецкия канал.

Това е извънредно токсичен и гибелен тип, който в мускулите, жлезите, черния дроб и кожата съдържа мощна термостабилна отрова тетродотоксин. Консумацията на тази риба е неразрешена в страните от Европейски Съюз, само че в Япония тя е гастрономически деликатес, прочут като " фугу ", който се подготвя по специфични процедури поради смъртоносната си отрова. Смята се, че тази термостабилна отрова е няколкостотин пъти по-силна от цианида. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР