Властите на Барселона обявиха своите планове за отказ от използването

...
Властите на Барселона обявиха своите планове за отказ от използването
Коментари Харесай

Барселона се отказва от софтуера на Microsoft и преминава към отворен код

Властите на Барселона оповестиха своите проекти за отвод от потреблението на софтуера и онлайн услугите на Microsoft. Барселона има намерение да премине към open-source.
Градът възнамерява да влага 70% от годишния IT бюджет за потреблението на други възможности с отворен код. Преходът би трябвало да бъде приключен до пролетта на 2019 година. Microsoft Outlook, Exchange Server и Office ще бъдат сменени с Open-Xchange и Libre Office. Браузърът по дифолт ще бъде Mozilla Firefox. Не се споделя, коя ще е операционната система, само че най-вероятно компютрите на Барселона да работят с Ubuntu.

По всичко проличава, че за вземането на това решение е повлияла организацията Free Software Foundation , която предлага на управляващите да харчат доста по-малко пари на данъкоплатците за open-source програмен продукт, който е доста по-евтин от комерсиалните решения на Microsoft.

Преходът към програмно обезпечаване с отворен код значително ще намали разноските за програмен продукт, планува се подготовката на експерти, които да обслужват системите.

През 2013 година сходно решение взе Мюнхен, като всичко приключи с героичен неуспех. Използването на Linux се оказа в действителност на ниска цена, само че членовете на съвета по-късно решиха, че Windows е по-подходяща и гласоподаваха 90 милиона евро за противоположния преход от Linux към Windows.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР